Rețelele sociale creează depresie și anxietate

0

Utilizarea mai multor platforme de social media este asociată cu depresia și anxietatea în cazul reprezentanților generației milenarilor, potrivit unui studiu efectuat de experți din cadrul Universității din Pittsburgh, Statele Unite. Analiza a fost recent publicată online și va apărea în numărul din aprilie al jurnalului ”Computers in Human Behavior”, informează Daily Science.

În urma cercetării realizate în Statele Unite, oamenii de știință au descoperit că adulții tineri care au declarat că folosesc mai multe platforme de social media aveau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta depresie și anxietate în comparație cu semenii lor care nu utilizau astfel de platforme. În plus, cercetătorii au notat că această tendință se menține chiar și în cazul reducerii timpului total petrecut pe rețelele de socializare.

Analiza a fost realizată pe 1.787 de adulți cu vârste cuprinse între 19 și 32 de ani. În cadrul chestionarelor au fost incluse unsprezece dintre cele mai populare platforme de social media — Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine și LinkedIn. Persoanele care utilizau între șapte și unsprezece dintre aceste rețele manifestau un risc de 3,1 mai mare de a raporta un nivel ridicat al simptomelor depresive în comparație cu semenii lor care nu foloseau aceste platforme. De asemenea, s-a constatat că pe măsură ce tinerii foloseau mai multe platforme cu atât aveau un risc mai mare de a manifesta un nivel ridicat de anxietate — de 3,3, mai accentuat în comparație cu semenii lor care nu utilizau astfel de pagini de internet.

”Chiar dacă în urma acestui studiu nu putem spune cu exactitate dacă persoanele care manifestă depresie sau anxietate caută să folosească mai multe platforme (de social media — n.r.) sau dacă utilizarea acestora poate conduce la astfel de stări, concluziile pot fi totuși valoroase”, susține în lucrare autorul principal al cercetării, dr. Brian A. Primack, director al Centrului pentru Cercetare în Domeniul Sănătății din cadrul Universității din Pittsburgh.

„Această asociere este îndeajuns de solidă pentru ca specialiștii clinicieni să își întrebe pacienții care manifestă depresie și anxietate dacă utilizează mai multe platforme (de social media — n.r.) și să îi informeze că acest lucru ar putea fi o cauză a simptomelor”, a completat Primack subliniind că este nevoie de cercetări suplimentare în acest caz.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.