Calendarul instalării Cabinetului Grindeanu

0

Parlamentul se va reuni, marți,  în sesiune extraordinară în vederea instalării cabinetului  premierului desemnat Sorin Grindeanu.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a prezentat calendarul instalării Cabinetului Sorin Grindeanu, care prevede plenuri ale Camerei şi Senatului în 3 ianuarie şi votul de investitură al Executivului pentru 4 ianuarie.

Primele proceduri vor începe marți,  când lista cu miniştrii din cabinetul Grindeanu şi programul de guvernare vor fi analizate de fiecare grup parlamentar în parte.

„Marţi, 3 ianuarie, la ora 10:30 Biroul Permanent de la fiecare cameră, deputaţi şi senatori. De asemenea la ora 12:00 plen în fiecare cameră pentru adoptarea ordinii de zi, iar la ora 14:00 fiecare partid în forul de conducere, Comitetul Executiv la noi şi Biroul Politic la ALDE, vor aproba lista cabinetului, între 16:00 şi 17:30 depunerea de către premierul desemnat a structurii guvernului, a listei cabinetului şi a programului de guvernare aşa cum este procedura. Pentru ziua de miercuri, 4 ianuarie, audieri şi vot de învestitră. Propunem ca miercuri, 4 ianuarie, la ora 19:00 să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului pentru membrii guvernului”, declara liderul PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis este de acord ca noul guvern să depună jurământul în data de 4 ianuarie, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi.

PSD şi ALDE lucrează pentru a definitiva lista cabinetului Grindeanu

PSD şi ALDE vor definitiva luni, cel târziu marţi dimineaţă, lista Cabinetului condus de Sorin Grindeanu, urmând să fie stabilite ce portofolii vor fi preluate de ALDE şi care vor fi cele patru noi ministere, formaţiunile disputându-şi MAE, au declarat surse politice, citate de Mediafax.

La negocierile care au avut loc în prima zi a anului PSD şi ALDE şi-au disputat Ministerul Afacerilor Externe, ALDE propunându-l pe Teodor Meleşcanu, în timp ce PSD vrea să numească un om din rândul social-democraţilor, fiind dispus să dea la schimb Ministerul Culturii.

În PSD sunt vehiculate Natalia Intotero, Ana Birchall, dar şi un tehnocrat la conducerea Ministerului de Externe.

ALDE, în schimb, ar vrea să obţină ministere mai grele ca Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Energie, precum şi Ministerul Mediului, la conducerea căruia este vehiculat copreşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, însă, negocierile sunt în curs, potrivit surselor citate.

ALDE ar urma să deţină următoarele portofolii: Daniel Constantin – Ministerul Mediului ,Sorin Cîmpeanu – Ministerul Comunicaţiilor, Steluţa Cătăniciu – Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul

Deputatul PSD Florin Iordache, vehiculat la Ministerul Justiţiei şi în guvernul condus de Sevil Shhaideh este din „nou în cărţi”, în contextul în care PSD-ALDE discută pentru a stabili lista miniştrilor care vor face parte noul guvern.

Au fost vehiculaţi şi au rămas în cărţi: Daniel Constantin la Ministerul Mediului, Mihai Tudose la Ministerul Educaţiei, Gabriel Vlase la Ministerul de Interne, Georgian Pop la Ministerul Apărării , Sevil Shhaideh la Ministerul Dezvoltării, Gabriel Petrea la Ministerul Tineretului şi Sportului, Mihai Fifor la Ministerul Transporturilor, Florin Jianu la Ministerul pentru IMM, Mediului de afaceri şi Anteprenoriatului

Numele noi vehiculate în noul guvern sunt: Cristian Socol şi Viorel Ştefan la Ministerul de Finanţe, Marius Nica la Ministerul Fondurilor Europene, Mihnea Costoiu la Ministerul Educaţiei, Florin Iancu la Ministerul Energiei, Lia Vasilescu la Ministerul Muncii, Sorina Pintea şi Cristina Elena Dinu la Ministerul Sănătăţii, Ana Birchall la Ministerul pentru Afaceri Europene

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că echipa pe care o va forma Sorin Grindeanu va fi diferită de cea a lui Sevil Shaidehh.

Liviu Dragnea a mai spus şi că noul guvern va avea şi patru noi ministere, printre care un minister al Turismului şi unul al IMM, Mediului de afaceri şi Antreprenoriatului.

Marţi, 3 ianuarie, se vor convoca Birourile Permanente ale celor două Camere, vor avea loc plenuri ale Camerelor, şedinţe ale conducerilor PSD şi ALDE în care se va valida lista Cabinetului Grindeanu şi vor fi depuse la Parlament structura guvernului, programul de guvernare şi lista miniştrilor.

Pe 4 ianuarie vor avea loc, de la 8 dimineaţa audierile de miniştri în comisiiile de specialitate şi votul de investitură al Executivului.

Ceremonia de depunere a jurământului de către noul Executiv urmează să aibă loc tot pe data de 4 ianuarie.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.