Dodon îl lasă pe Băsescu fără cetățenia moldovenească

0

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a semnat decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu.

Documentul nu se referă însă şi la soţia fostului preşedinte, Maria Băsescu. Fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi soţia acestuia au obţinut cetăţenia Republicii Moldova pe 9 iunie 2016. Acesta avut de aşteptat doar trei luni pentru a deveni cetăţean moldovean, deşi termenul legal de a primi cetăţenia Moldovei este de un an.
Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au solicitat cetăţenia Republicii Moldova şi au depus la 8 martie o cerere în acest sens la preşedinţia de la Chişinău.

Băsescu declara încă în iulie 2013, după o vizită în Republica Moldova, că după ce îşi va termina mandatul de preşedinte al României va cere, „poate”, cetăţenia moldovenească în semn de respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi oamenii ei.

O săptămână mai târziu, Traian Băsescu spunea că este decis „categoric” să ceară cetăţenia Republicii Moldova, menţionând că şi-ar dori ca românii să trăiască într-o singură ţară. „Dacă acum nu putem avea cetăţenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar să le am pe amândouă”, a spus el.

În aprilie 2015, Traian Băsescu şi-a reiterat dorinţa de a deveni cetăţean al Republicii Moldova, doar că atunci situaţia politică din Moldova nu era favorabilă unui astfel de demers. Totuşi, preşedintele moldovean Nicolae Timofti a spus atunci că nu sunt probleme. „Având în vedere că dumneavoastră aţi oferit multor cetăţeni moldoveni cetăţenia română, cred că nu este o problemă ca noi să vă acordăm cetăţenia Republicii Moldova”, a afirmat la acea vreme Nicolae Timofti.

Tot în aprilie 2015, Băsescu a fost decorat de preşedintele Nicolae Timofti cu ordinul „ştefan cel Mare”, decoraţia militară supremă a Republicii Moldova.

Distincţia i-a fost acordată „în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securităţii şi asigurării ordinii publice”, potrivit preşedinţiei de la Chişinău.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.