Maduro numește un nou vicepreședinte

0

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a numit miercuri un nou vicepreședinte, pe guvernatorul statului Aragua (centru), Tareck El Aissami, care ar putea să-l înlocuiască în 2017 în cazul destituirii sale, dorită de către opoziție, relatează joi AFP.

”L-am desemnat drept vicepreședinte al republicii pe tovarășul Tareck El Aissami, care își va asuma această funcție în perioada 2017-2018, cu tinerețea sa, cu experiența sa, cu angajamentul și curajul său”, a anunțat Maduro în cadrul unei reuniuni a guvernului său, transmisă în direct la televiziunea publică.

Aissami (42 de ani) îl înlocuiește pe Aristobulo Isturiz (70 de ani), în cadrul unei remanieri guvernamentale care a fost prezentată de către Maduro drept o etapă crucială.

”Anul 2017 este primul an al redresării și al extinderii revoluției bolivariene pe toate planurile — moral, economic, politic și internațional”, a declarat Maduro, al cărui mandat se încheie oficial în ianuarie 2019.

Aissami, fost cadru universitar, avocat și criminalist, este unui dintre liderii cei mai influenți ai Partidului socialist unit din Venezuela (PSUV), la putere din 1999. El conduce Aragua, considerat drept statul venezuelean confruntat cel mai mult cu violențe.

Opoziția de dreapta, care a câștigat majoritatea mandatelor în parlament la alegerile legislative de la sfârșitul lui 2015, încearcă de luni de zile să obțină plecarea din funcție a lui Maduro, pe care îl consideră răspunzător de criza economică gravă și de penuriile care au determinat izbucniri de violențe în țară. Ea cere îndeosebi reluarea procedurii ce poate duce la convocarea unui referendum de revocare a președintelui Maduro, sau a alegerilor anticipate.

Procedura privind referendumul a fost blocată de către justiție în 2016 și are puține șanse de a avea loc până la 10 ianuarie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.