Mircea Dumitru, cel mai bun ministru al Guvernului Cioloș

0

Mai multe măsuri pentru învățământul preuniversitar și superior, dar și relansarea consiliilor consultative ale Ministerului Educației s-au numărat printre obiectivele din mandatul de șase luni al ministrului Mircea Dumitru.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, în sectorul preuniversitar, principalele obiective au fost profesionalizarea managementului școlar, prin organizarea concursului național pentru ocuparea funcțiilor de directori/directori adjuncți din unitățile de învățământ, respectiv adoptarea unor măsuri cu puternic impact în ceea ce privește combaterea abandonului școlar: politici de desegregare, decontarea integrală a navetei elevilor, asigurarea manualelor școlare gratuite pentru elevii din ciclul superior al liceului și consolidarea învățământului profesional dual, relatează Romaniatv.net.

„În învățământul superior au fost adoptate măsuri privind funcționarea și evaluarea școlilor doctorale, demers necesar pentru recredibilizarea cercetării științifice din universități, dar și standardele minimale necesare și obligatorii pentru accesul la titlurile și funcțiile academice”, se menționează în comunicat.

De asemenea, este reamintit faptul că au fost constituite și relansate consiliile consultative ale ministerului: CNATDCU, CNCS, CNECSTDI, CNSPIS etc.

„În domeniul cercetării s-a urmărit profesionalizarea managementului institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, dar și lansarea/derularea competițiilor din Programul Național CDI 2015-2020. Un capitol distinct al raportului îl constituie sinteza ordonanței de urgență a cărei menire a fost eliminarea unor blocaje din educație și creșterea calității în învățământ. Au fost reglementate astfel modalitatea de susținere a examenului de definitivat, echivalarea gradului didactic I pentru mai multe categorii de personal didactic și funcționarea învățământului special integrat în învățământul de masă. În ceea ce privește învățământul superior, ordonanța de urgență a completat cadrul normativ astfel încât senatele universitare să poată înființa duble specializări prin alăturarea a două programe de studiu deja acreditate și a prelungit acreditarea școlilor doctorale până la sfârșitul anului universitar 2016-2017”, precizează ministerul în comunicatul de presă.

Mircea Dumitru, citat în comunicat, spune că și-a dedicat cele șase luni de mandat unor proiecte în care crede și acum și care, toate, au urmărit să facă din școala românească ‘spațiul în care fiecare dintre noi ar dori să își educe copiii’.

„Cred că, noi, adulții, le suntem datori cu toate aceste lucruri: sinceritate, muncă onestă, respect față de ceilalți, verticalitate, respect față de reguli și lege. Sunt lucruri pe care, poate, aș fi putut să le fac mai bine. Alte proiecte ar fi necesitat, poate, mai multă atenție. Pentru schimbări mari, de substanță, este însă nevoie de mai mult timp”, afirmă ministrul.

El le-a mulțumit colaboratorilor săi din Ministerul Educației, dar premierului Dacian Cioloș și colegilor din Guvern.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.