Sebastian Ghiță, mandat de arestare în lipsă
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, joi, cererea DNA privind emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiță, după ce acesta a încălcat termenii controlului judiciar. Decizia nu este definitivă, dar este executorie, astfel că, imediat ce va fi găsit, omul de afaceri va putea fi arestat. Până la rămânerea definitivă a hotărârii, pe numele său nu poate fi emis mandat de urmărire naţională sau internaţională.
În timpul şedinţei e judecată, preşedintele instanţei a fost nevoit să le atragă atenţia procurorilor că depăşesc limitele dosarului pe care îl judecă. Procurorii au invocat reaua credinţă, pentru care avocatul lui Sebastian Ghiţă spune că anchetatorii nu au dovezi. Iată câteva dintre dialogurile ce s-au purtat în instanţă.
JUDECĂTOR : Vă atrag atenţia că nu despre asta este vorba astăzi. Vă rog să vă limitaţi la încălcarea condiţiilor controlului judiciar.
PROCUROR DNA : Nu se pot invoca motive de boală, a fost contactat telefonic de mai multe ori, deci se sustrage
AVOCAT : Discuţia ţine de reaua credinţă. Poliţia infirmă că a ieşit din ţară. Procurorul afirmă că inculpatul s-a sustras cu rea credinţă, dar nu poate dovedi. Şi eu pot spune că inculpatul este decedat, dar nu am dovezi.
DNA a solicitat judecătorilor înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauțiune cu arestarea preventivă, pe motiv că Sebastian Ghiță a încălcat dispozițiile controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foști șefi din poliție și parchete.
Un procuror DNA a declarat în sala de judecată că Sebastian Ghiță nu s-a prezentat de două ori la IPJ Prahova și nu a mai fost găsit nici acasă, dar nici la alte adrese.
„Sebastian Ghiță a dat dovadă de rea credință. El și-a premeditat fuga. Există date și indicii că a fugit și s-a ascuns pentru a se sustrage de la judecată. Deși era supravegheat de trupe speciale, el a reușit să se ascundă. Dispariția sa a fost premeditată și prin desele înregistrări difuzate de România TV, post controlat de Sebastian Ghiță, în care acesta încearcă să arunce vina pe alte persoane. Vă rugăm să emiteți un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, pentru ca acesta să poată fi dat în urmărire”, a spus procurorul.
De cealaltă parte, avocatul lui Ghiță a recunoscut că fostul deputat a încălcat condițiile controlului judiciar, însă a spus că nu există date că fostul deputat a părăsit teritoriul țării.
Judecătorii instanţei supreme urmează să decidă, joi, dacă înlocuiesc măsura controlului judiciar cu cea a arestării preventive în lipsă în cazul lui Sebastian Ghiţă. El a prezentat, marţi seara, o înregistrare audio în care Traian Băsescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând şi numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar şi pe cele ale procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi şi pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea.
Procurorii Parchetului instanţei supreme s-au autosesizat în acest caz. Într-o înregistrare anterioară, Ghiţă afirmase că Traian Băsescu i-a spus că are înregistrări cu „felul în care a fost plănuită închiderea lui Voiculescu”.
Omul de afaceri a mai susţinut că dosarul Realitatea Media a fost „măsluit” şi că Laura Codruţa Kovesi l-a contactat „pentru a distruge Realitatea TV, dorind să folosească acest post de televiziune pentru sistem”.
Fostul deputat a spus într-o altă înregistrare că Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii şi care a plecat din ţară în 2000, a fost adus în România din Indonezia pe banii unei firme din Ploieşti, care a plătit 200.000 de euro, „la cererea Laurei Codruţa Kovesi şi a statului român”.
Într-un alt material difuzat la România TV, Ghiţă a vorbit despre legăturile sale cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe care a susţinut că a cunoscut-o în sediile SRI şi a întrebat-o dacă îşi mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el şi cu Vasile Dîncu. Ghiţă a adus mai multe documente, susţinând că sunt e-mailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.
Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat marţi la sediul IPJ Prahova din Ploieşti, unde trebuia să semneze în cadrul controlului judiciar impus în dosarul în care este cercetat pentru mai multe fapte de corupţie alături de şefi din Parchet şi din Poliţie.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat în 30 decembrie că va lua în discuţie pe 5 ianuarie înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu măsura arestării preventive în lipsă în cazul lui Sebastian Ghiţă, după ce fostul deputat a încălcat condiţiile impuse de controlul judiciar.
Decizia anunţată de instanţa supremă a venit după ce, în 29 decembrie, Poliţia a sesizat ICCJ că fostul deputat nu s-a prezentat pentru a semna la sediul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova, din Ploieşti, când era programat.
În cazul în care judecătorii consideră că Sebastian Ghiţă a încălcat prevederile controlului judiciar, ar putea emite un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui.
Sebastian Ghiţă a rămas fără imunitate după ce mandatul său de deputat a încetat în decembrie, după alegerile parlamentare.
Ghiţă a fost deputat între 2012 şi 2016. La alegerile din decembrie 2016, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, însă acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel că nu a intrat în Parlament.