Sistemul energetic funcționează la parametrii normali!

0

Sistemul energetic funcționează la parametrii normali, România înregistrând vineri dimineața un excedent de energie, pe care l-a exportat, potrivit ministrului de resort, Toma Petcu, care a dat asigurări că în ceea ce privește alimentarea cu gaze nu sunt probleme.

„Cât privește situația energetică a României, vă pot spune că, în ciuda acestor dificultăți, sistemul energetic funcționează la parametrii normali, România înregistrând astăzi (vineri) până la ora 11:00 un excedent de energie, exportat, de 1415 MW. Referitor la alimentarea cu gaze naturale, suntem asigurați atât de către Romgaz și Transgaz, producătorul de gaze naturale, respectiv transportatorul, că nu sunt probleme privind acoperirea consumului crescut de gaze din această perioadă. Astfel, consumul la nivel de țară este de circa 64 de milioane metri cubi. Se estimează că acesta poate ajunge la 70 și 71 de milioane de metri cubi, în condițiile în care temperaturile se mențin extrem de scăzute. Acest necesar va fi asigurat din producția internă (circa 31 milioane mc), din import (circa 14 milioane mc) și din extracțiile din depozite (circa 27 milioane de mc). Ne-am luat măsuri de precauție și pentru situația în care condițiile meteo se prelungesc sau se agravează. Dispecerul Energetic Național a dispus punerea în funcțiune a unor grupuri termoelectrice pe gaze care pot funcționa inclusiv pe păcură, astfel încât siguranța sistemului electro-energetic național să fie asigurată și consumatorii din România să nu fie afectați”, a declarat ministrul Energiei.

Conform unui comunicat al ministerului de resort, remis Agerpres, Toma Petcu a convocat vineri dimineața Comandamentul energetic de iarnă la sediul Dispeceratului Energetic Național, la care au participat și ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, precum și toți reprezentanții din Sistemul Energetic Național și din sectorul gazelor naturale, inclusiv reprezentanții din țară ai sectorului energetic, prin teleconferință.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.