Statul Panama nu mai vrea pe lista paradisurilor fiscale

0

Panama speră ca Franța o va retrage de pe lista paradisurilor fiscale, cu ajutorul negocierilor care urmează să înceapă la 17 ianuarie, a afirmat duminică vicepreședinta acestei țări, Isabel de Saint Malo.

„Ne păstrăm speranța că vom ajunge la o soluție sau o foaie de parcurs”, a declarat Isabel de Saint Malo într-un interviu acordat canalului panamez RPC.

Prima reuniune între autoritățile franceze și cele din Panama este prevăzută la 17 ianuarie. Dacă Franța nu retrage Panama de pe lista paradisurilor fiscale, „vom da dovadă de fermitate” și „vom întreprinde acțiunile necesare”, a adăugat vicepreședinta, fără să ofere mai multe detalii.

Isabel de Saint Malo a mai afirmat că Franța a făcut din Panama un „țap ispășitor” în lupta internațională împotriva spălării de bani, pentru că în Europa „este o temă care are greutate politică” din cauză că „există un mare resentiment în privința evadaților fiscali”.

Deschiderea discuțiilor dintre cele două țări pentru a întări cooperarea bilaterală în materie fiscală a fost anunțată la începutul lui ianuarie, potrivit Agerpres.

Negocierile, lansate la inițiativa Ministerului francez al Economiei, vizează „să stabilească o foaie de parcurs care permite să se răspundă la diferite puncte în suspans în ce privește transparența și cooperarea fiscală” dintre cele două țări, au anunțat la acea dată autoritățile din Panama.

Franța a decis în aprilie 2016 să reînscrie Panama pe lista teritoriilor necooperante, o măsură care a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Această decizie a fost luată ca urmare a dezvăluirilor din scandalul „Panama Papers”. Aceste documente pun în cauză sute de personalități din întreaga lume care și-au deschis conturi în paradisuri fiscale cu ajutorul unui cabinet de avocați din Panama, Mossack Fonseca.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.