Bugetul de stat, afectat de presiunile fiscale și salariale!

0

Presiunile fiscale și salariale vor afecta puternic bugetul de stat, creșterea economică va încetini, iar expectațiile inflaționiste se vor accentua în 2017, reiese dintr-o analiză de specialitate realizată pe baza chestionării mai multor firme din diverse domenii de activitate.

„Chiar dacă PIB-ul a crescut cu câte 8-9 miliarde de euro pe an, veniturile statului au rămas constante, la 23 de miliarde de euro. Presiunile de ordin fiscal și salarial vor afecta puternic bugetul de stat, asta dacă nu se vor găsi soluții de eficientizare a cheltuielilor bugetare. Guvernul va avea de ales între a face reforme, pentru a-și putea onora promisiunile, sau a-și extinde sursele de finanțare. De remarcat, în context, că, în ultimii 5 ani, autoritățile au împrumutat de la bănci echivalentul a 20 de miliarde de euro. Cam cât am împrumutat de la FMI și BM pentru a ieși din criză’, susțin analiștii de la KeysFin, realizatorii studiului, informează Agerpres.

Potrivit acestora, este nevoie de investiții care să genereze oportunități de dezvoltare, în special în sectorul infrastructurii, sector care, în prezent, afectează competitivitatea României. Construcția de autostrăzi și reabilitarea rețelei de transport pe calea ferată trebuie să devină prioritare, afirmă aceștia.

În ceea ce privește creșterea economică, 53% dintre managerii chestionați estimează un avans al PIB-ului între 4-4,1%, 28% dintre ei văd o evoluție între 4,2 și 5%, în timp ce 13% cred că PIB-ul va crește cu mai puțin de 4%.

Astfel, cei chestionați susțin că economia României va continua să crească în 2017, însă mai puțin decât anul trecut, pe fondul temperării consumului intern și al riscurilor externe.

Conform analizei KeysFin, chiar dacă măsurile de relaxare fiscală, de la reducerea TVA la 19% la eliminarea mai multor taxe și impozite, alături de creșterea salariului minim pe economie de la 1 februarie 2017, ar trebui, teoretic, să stimuleze suplimentar consumul, cei mai mulți oameni de afaceri sunt destul de circumspecți privind continuarea ritmului accelerat de creștere economică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.