„Carol I al României. Un monarh devotat”

0

Volumul „Carol I al României. Un monarh devotat”, de Sorin Liviu Damean, apărut la Editura Cetatea de Scaun, a fost lansat joi la Muzeul Național Cotroceni.

Directorul general al Muzeului Cotroceni, Liviu Jicman, și-a exprimat satisfacția că programul cultural al evenimentelor instituției, din acest an, debutează, în preajma Zilei Culturii Naționale — 15 ianuarie, cu o lansare dedicată regelui Carol I, informează Agerpres.

„Lucrarea lansată, structurată pe șapte capitole, este dedicată unui personaj drag autorului, reprezentând o biografie a regelui și omului Carol I, dar și o radiografie a perioadei cercetate”, a afirmat directorul adjunct al muzeului, Ștefania Dinu. Ea a evidențiat calitățile regelui, de strateg și de coordonator al politicii externe, rolul său în cucerirea independenței, adoptării Constituției și modernizării societății românești.

Sorin Liviu Damean a remarcat că lucrarea sa, un mai vechi proiect, „s-a născut mai greu”, ea apărând într-un moment oportun — la împlinirea a 150 de ani de la implicarea dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen în destinul României.

Autorul a dezvăluit că personalitatea monarhului răzbate din corespondența și din memoriile acestuia, care dezvăluie un om interiorizat, care comunica greu cu cei din preajmă, dar care a colaborat cu personalități românești precum Ion I. C. Brătianu, ori Titu Maiorescu, „într-o țară serios cantonată în zona orientală”, asumându-și dezideratul intelectualității acesteia, acela de modernizare a ei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.