O singură persoană de culoare, în administrația Trump

Administraţia lui Donald Trump, are cel mai mic procentaj de femei şi persoane non-albe, comparativ cu ultimele patru preşedinţii ale SUA, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton şi George Bush.

Dacă nominalizările făcute de Donald Trump vor fi confirmate, femeile şi non-albii vor ocupa doar cinci posturi cheie din cele 21 ale Cabinetului. „Donald Trump dă înapoi ceasul diversităţii din cabinetele preşedinţilor SUA”, spune Paul Light, profesor la New York University’s Wagner Graduate School of Public Service. Şi, într-adevăr, trebuie căutat în timp, în urmă cu mai bine de 30 de ani, pentru a găsi o situaţie similară, în administraţia Reagan.

Practic, în cabinetul Trump există o singură persoană afro-americană, secretarul Departamentului de Locuinţe şi Dezvoltare Urbană, Ben Carson, care a fost înscris în cursa pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite, dar s-a retras pe data de 4 martie.

Numărul femeilor din Cabinetul Trump este doar de patru. Între ele distingem două albe, pe Betsy DeVos, secretarul de la Educaţie, şi Linda E. McMahon, care va avea grijă de Întreprinderile Mici. În schimb, Elaine Chao, nominalizată pentru funcţia de secretar de stat la Transporturi, va deveni prima femeie taiwanezo-americană care a făcut parte dintr-un Cabinet Prezidenţial. Ea a servit şi în perioada 2001-2009, ca secretar adjunct la Transporturi, sub administraţia George W. Bush.

Cealalată femeie non-albă este Nikki Haley, a doua persoană indo-americană, după Bobby Jindal, aleasă guvernator al unui stat al SUA. Nikki are 44 de ani şi este prima femeie guvernator a statului Carolina de Sud. Ea va fi noul ambasador al SUA la ONU.

Spre comparaţie cu Cabinele anterioare, trebuie spus că Barack Obama a avut 14 femei şi persoane aparţinând minorităţilor, George W. Bush – 9, iar Bill Clinton – 12.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.