Obama l-a decorat pe Biden

Share:

Preşedintele american Barack Obama l-a decorat joi pe vicepreşedintele său, Joe Biden, cu distincţia Presidential Medal of Freedom, cea mai înaltă distincţie civilă americană. Biden a fost suprins şi emoţionat până la lacrimi de gestul liderului de la Casa Albă, relatează Reuters şi BBC News, preluate de News.ro.

“Acesta este un om extraordinar”, a spus Obama despre prietenul şi colegul său, la o ceremonie cu membrii echipei lor, rude şi prieteni ai vicepreşedintelui.

“În ultimii opt ani, nu ar fi putut fi un partener mai devotat şi eficient în progresele pe care le-am făcut”, a adăugat el.

Biden, care nu a ştiut că va avea loc ceremonia, a fost vizibil emoţionat când Obama a spus că îi acordă cea mai înaltă distincţie civilă, primită de numai câteva persoane, printre care Papa Ioan Paul al II-lea. Acesta este ultima ceremonie de acest fel organizată de Obama până la finalul mandatului, pe 20 ianuarie.

“Nu am avut nicio idee”, a spus Biden, în vârstă de 74 de ani, după ce a primit medalia. “Primesc multe laude pe care nu le merit”, a adăugat el în deschiderea unui discurs de circa 20 de minute, improvizat, în care i-a mulţumit lui Obama şi familiei sale.

“Domnule preşedinte, ai avut dreptate în legătură cu faptul că mă bazez pe Jill (soţia sa- n.r.), dar m-am bazat şi pe dumneavoastră şi pe mulţi dintre cei din această sală”, a spus el.

Obama a glumit că utilizatorii reţelelor de socializare au acum o ultimă şansă să ironizeze prietenia lor.

La rândul său, Obama şi-a exprimat convingerea că Biden nu şi-a încheiat cariera, nici pe plan intern, nici pe plan internaţional.

Vicepreşedintele în exerciţiu a spus că intenţionează să lucreze la institutele de studii politice ale Universităţii Delaware şi Pennsylvania şi că îşi va continua eforturile de a lupta împotriva cancerului, boală care a provocat moartea fiului său, Beau, în 2015.

Biden şi Obama au devenit prieteni apropiaţi în cei opt ani petrecuţi la Casa Albă. Biden era senator de Delaware când Obama l-a ales drept candidatul său la vicepreşedinţie, în campania prezidenţială din 2008.

Joi, Biden a acordat un interviu de o oră presei, în care l-a criticat în termeni duri pe Trump pentru modul în care a tratat serviciile de informaţii.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.