Ebola continuă să facă ravagii

La un an după ieșirea lor din spital, trei sferturi dintre supraviețuitorii virusului Ebola prezentau încă probleme de sănătate, dintre care 18% legate de vedere, uneori grave, putând merge până la orbire, arată un vast studiu în curs de desfășurare în Guineea privind sindromul post-Ebola.

Studiul, publicat sâmbătă în revista medicală The Lancet Infectious Diseases, confirmă rezultate deja observate în Sierra Leone pe 277 de supraviețuitori, în medie la patru luni de la recuperarea lor.

Acest nou studiu realizat în Guineea implică 802 supraviețuitori.

Integrați în studiu în medie la un an după spitalizarea lor inițială, 40% dintre supraviețuitori au raportat oboseală sau febră, 38% — dureri musculare sau articulare, 35% s-au plâns de dureri de cap, 22% de dureri abdominale și 18 % de probleme de vedere care, în opt cazuri, au dus la orbire completă. 2% dintre supraviețuitori au surzit și 26% au avut anemie.

Urme ale virusului erau încă prezente în materialul seminal a 5% din bărbați între o lună și 18 luni de la infectare, adică cu șase luni mai mult decât s-a raportat până în prezent la supraviețuitorii din Guineea. Limitarea răspândirii virusului pe cale sexuală necesită să se identifice cu precizie cât timp poate persista în spermă.

„Aceasta este prima dată când supraviețuitorii au fost studiați în mod atât de cuprinzător și reprezentativ, incluzând copii și pe o perioadă atât lungă de timp”, a declarat pentru AFP Eric Delaporte, cercetătorul francez care a condus studiul.

Printre subiecți se numără supraviețuitori care trăiesc în mediul urban, în special în capitala Conakry, dar și în Guineea forestieră unde a izbucnit în decembrie 2013 epidemia de Ebola, care a provocat mai mult de 11.000 de decese, aproape exclusiv în trei țări din Africa de vest (Guineea, Sierra Leone și Liberia).

Copiii au prezentat, în general, mai puține simptome clinice decât adulții, în special mai puține dureri articulare și probleme oculare, însă au avut mai multe episoade de febră pe termen lung.

Studiul a analizat, de asemenea, starea psihologică a supraviețuitorilor, arătând că 17% au suferit de depresie și că un sfert au spus că sunt victime ale stigmatizării.

Supraviețuitorii din Guineea au fost toți intervievați în timpul includerii lor în studiu — în perioada martie 2015 și iulie 2016 — dar ei vor fi monitorizați până la sfârșitul studiului, prevăzut în iunie 2018.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.