Epidemia de rujeolă se extinde. Vaccinurile lipsesc!

Epidemia de rujeolă se extinde. Până acum, 13 copii au fost ucişi de boală, iar numărul infecţiilor a depăşit două mii. România riscă însă să aibă probleme şi din cauza altor boli. Mai multe vaccinuri nu se mai găsesc în maternităţi sau în cabinetele medicilor de familie. Aşa că, mulţi micuţi rămân neimunizaţi.

Potrivit schemei naţionale, bebeluşii trebuie imunizaţi în primele 24 de ore cu vaccinul hepatitic B. Apoi, înainte să plece din maternitate, cu vaccinul BCG, împotriva tuberculozei. Aceste reguli rămân, de mule ori, doar pe hârtie, informează Agerpres.

Urmează alte imunizări la 2, 4 şi 11 luni cu vaccinul hexavalent. Nici acesta nu se găseşte.

Vaccinul hexavalent protejează copiii împotriva a şase boli printre care difterie, tuse convulsivă, hepatită B şi poliomielită. Sunt afecţiuni extrem de grave care pot duce inclusiv la deces. Doctorii spun că cei mai expuşi pericolului sunt copiii care nu au fost vaccinaţi cu niciuna din cele trei doze.

Părinţii şi bunicii le cer autorităţilor să asigure de urgenţă stocuri suficiente de vaccinuri.

Vaccinul hexavalent a lipsit şi anul trecut de mai multe ori din cabinetele medicilor de familie. Astfel de situaţii n-ar mai trebui să se repete odată cu adoptarea Legii vaccinării. Aceasta prevede inclusiv asigurarea unor stocuri suplimentare, la care să se apeleze la nevoie. Însă textul nu a fost pus încă în dezbatere publică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.