Interviu incendiar cu Florian Coldea

Florian Coldea, ultimul interviu înainte de a pierde puterea. Fostul şef operativ al SRI face dezvăluiri despre mecanismele ascunse ale sistemului, despre cum se fac şi cine se ocupă de înregistrări dar vorbeşte şi despre relaţia cu fostul preşedinte Traian Băsescu într-o discuţie cu Victor Ciutacu, relatează Romaniatv.net.

Florian Coldea a fost suspendat din functia de adjunct al directorului SRI dupa scandalul declansat de dezvaluirile facute de Sebastian Ghita.

F. Coldea: Aş vrea să vă spun că, în general, vizavi de situaţia interceptărilor, chestiuni sensibile din serviciile de informaţii… sunt foarte multe poveşti pe piaţă, dacă îmi permiteţi. Dar pot să vă spun următoarea chestiune, că, dacă DNA-ul sau orice altă instituţie din România îşi obţine mandate legale, cu aprobarea judecătorului, cu mandat judecătoresc, Serviciul nu are altceva de făcut decât să respecte o hotărâre judecătorească şi să pună în aplicare…

V. Ciutacu: Deci concret, se face prin dumneavoastră, da?

F. Coldea: Doar în situaţia DNA-ului şi a fost expus de nenumărate ori, noi doar punem în aplicare, în sensul că semnalul este transmis la instituţia care ne solicită, fie că-i vorba de Poliţie, fie că-i vorba…

V. Ciutacu: Deci nu dumneavoastră iniţiaţi ascultarea, dumneavoastră prestaţi la comanda clientului.

F. Coldea: Exact, la comanda clientului.

(…)

V. Ciutacu: Dumneavoastră sunteţi unul dintre băieţii ăia tineri, sunteţi exponentul acestei generaţii şi vă întreb direct: sunteţi sau nu omul lui Băsescu?

F. Coldea: Domnule Ciutacu, în primul rând, nu l-am cunoscut niciodată pe domnul preşedinte Băsescu, în decursul activităţii mele de ofiţer. In al doilea rând, noi vedem lucrurile astea, la care aţi făcut adineauri referire, în termeni extrem de obiectivi, de întărirea capacităţii instituţionale…

V. Ciutacu: Da, domnul Băsescu a făcut nişte acuzaţii, erau nişte generali ai Serviciilor, nu numai SRI, care îl ţineau captiv sau, mă rog, erau oamenii domnului Iliescu care ţineau captiv tot ce era în ţara asta. Dânsul i-a scos la pensie şi aţi venit dumneavoastră şi generaţia dumneavoastră.

F. Coldea: Fiecare actor, ca să spun aşa, instituţional are propriile strategii şi viziuni în ceea ce înseamnă o transformare instituţională. Eu vă asigur că încercăm şi ne străduim să avem o viziune pe nişte parametri extrem de obiectivi, care ce să asigure? Două lucruri: întărirea capacităţii Serviciului, pentru a răspunde noilor nevoi determinate de situaţia internă şi internaţională. Astea sunt singurele chestiuni. Vreau să vă spun că nu e lucru simplu să gestionezi un Summit de o asemenea anvergură.

(…)

V. Ciutacu: Domnule general, ajungem şi la chestia care seacă o Românie întreagă – ascultările telefonice – şi o să vă citesc un SMS cât se poate de concret, al unui om care se uită la emisiunea asta şi mie mi se pare foarte logic. Ce fapte trebuie să fie întrunite ca să se poată cere unui judecător ascultarea unei persoane?

F. Coldea: Vorbim aici din două perspective: una a serviciilor de informaţii. Deci, trebuie să fie indicii temeinice, care să ateste faptul că persoana respectivă afectează securitatea naţională.

V. Ciutacu: Eu, ca inginer, vă întreb, cum definim temeinicia sau netemeinicia?

F. Coldea: In termeni, să ştiţi, extrem de juridici, ce vreau să spun este că niciun material de la nivelul SRI, pentru o astfel de solicitare, nu pleacă decât după o temeinică evaluare juridică, existând Departament Juridic la nivelul instituţiei noastre, atât la nivel local, al secţiilor judeţene de informaţii, cât şi la nivel central. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, procurorii sau organele de aplicare a legii, la rândul lor, au autorizaţii, care tot sunt aprobate de judecător, pentru interceptarea comunicaţiilor. Deci, mandatele pentru interceptarea comunicaţiilor nu pot fi obţinute decât după o evaluare făcută de către un judecător competent.

V. Ciutacu: Bun. Hai să mai adâncim! Toată lumea trăieşte o psihoză: nu mai vorbesc ăştia la telefoane, se întâlnesc prin parcuri, îşi scot bateriile de la telefoane. Puteţi să-mi spuneţi câte mandate de ascultare a pus în aplicare SRI, în decursul ultimului an? O centralizare.

F. Coldea: Acum, vă mărturisesc, chiar că nu am o cifră exactă, dar pot să vă spun…

V. Ciutacu: Aşa, orientativ.

F. Coldea: Pot să vă spun că cifrele astea sunt înaintate periodic şi suntem verificaţi de către Comisia noastră de supraveghere.

(…)

V. Ciutacu: În afară de dumneavoastră, mai ascultă cineva în ţara asta, legal vorbind, telefoanele?

F. Coldea: Din punct de vedere al legii, singurul abilitat, cu centru tehnic de interceptare, este SRI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.