Iohannis l-a trecut în rezervă pe generalul Coldea!

0

Klaus Iohannis a semnat trecerea în rezervă a lui Florian Coldea. SRI a anunţat că ancheta internă nu au relevat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare, astfel că s-a propus repunerea pe funcţie a lui Florian Coldea, însă acesta a cerut eliberarea din funcţie şi va fi trecut în rezervă.

Florian Coldea, în vârstă de 46 de ani, a fost numit prim-adjunct al directorului SRI pe 27 iulie 2005, după recuperarea jurnaliştilor răpiţi în Irak, operaţiune la care Coldea a participat, ocupând funcţia până în prezent. Anterior, Coldea a deţinut funcţii de conducere la Brigada Antiteroristă.

Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI în anul 2005, la scurt timp de la recuperarea jurnaliştilor români răpiţi în Irak. Coldea a fost unul dintre cei care au coordonat operaţiunea, alături de echipa SIE. Preşedintele care l-a numit în funcţie, Traian Băsescu susţinea că la acea operaţiune i-a atras atenţia.

La doi ani de la numire, în 2007, la suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Geoană a făcut publice două note informative despre situaţia a trei judecători ai Curţii Constituţionale a României de la vremea aceea. Preşedinte al PSD la acel moment, Geoană l-a acuzat pe Florian Coldea că voia să-i şantajeze pe magistraţi pentru o sentinţă favorabilă lui Traian Băsescu. Anterior acuzaţiilor, în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora judecătorii CCR ar fi şantajabili, SRI deţinând date în acest sens. Conţinutul notelor prezentate de Geoană a fost dezvăluit presei fiind vorba despre un răspuns al CNSAS privind legături cu Securitatea ale judecătorilor. Ulterior, comisia parlamentară a desfăşurat o anchetă pe parcursul căreia Coldea a fost suspendat din funcţie. Concluziile au fost că SRI nu a efectuat poliţie politică, Coldea fiind repus în funcţie după câteva luni.

După terminarea celui de-al doilea mandat la Cotroceni, Băsescu a devenit un aprig contestator al lui Florian Coldea şi al Codruţei Kovesi, acuzând intervenţii ale serviciilor secrete în Justiţie, după ce Alina Bica şi Elena Udrea au fost arestate în dosare ale DNA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.