Accidentul vascular și infarctul, frecvente în ianuarie

Share:

Decesele care survin în întreaga lume din cauze cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, înregistrează un vârf în luna ianuarie. Motivul pentru care se întâmplă astfel nu a fost clar un timp pentru oamenii de știință, însă noi dovezi încep să dezlege misterul, scrie The Conversation.

Cercetătorii au crezut inițial că această tendință trebuie să aibă legătură cu frigul, dar s-a dovedit a fi un punct de pornire fals. Specialiști de la Universitatea din California de Sud au analizat decese survenite din cauza atacurilor de cord între 1985 și 1996 la Los Angeles, un oraș cu iarnă blândă și temperaturi minime zilnice relativ constante pe tot parcursul anului. Ei au descoperit o variație sezonieră a atacurilor de cord, cu o treime mai multe decese survenite în luna ianuarie.

Oamenii de știință au analizat, de asemenea, certificatele de deces a 1,7 milioane de oameni (intervalul 2005 — 2008) din șapte locații din Statele Unite, ale căror temperaturi medii au variat de la ridicate la scăzute. Din nou au găsit un model similar de mortalitate cardiacă, inclusiv atacuri de cord, în aceste locuri diferite, cu un vârf înregistrat în luna ianuarie. Aceste rezultate concordă alte studii realizate pe tot globul, care au scos în evidență o frecvență a deceselor cauzate de boli cardiovasculare în luna ianuarie. Printre cauze, cercetătorii au identificat:

Cercetătorii au luat în considerare și poluarea aerului și aici ei par să fi ajuns pe teren mai ferm. Există un ritm sezonier pentru poluarea atmosferică. Nivelurile de dioxid de azot — un poluant cheie care provoacă decese premature în Marea Britanie — sunt cele mai înalte în luna ianuarie în orașele mari. Oxford Street din Londra este considerată strada cu cel mai ridicat nivel de poluare cu dioxid de azot din întreaga lume. De fapt, Londra este atât de poluată încât, în trei ani consecutivi — 2015, 2016 și 2017 — în primele cinci — șapte zile în oraș a fost depășită limita legală privind poluarea aerului pentru tot anul respectiv.

Chiar și expunerea pe termen scurt la poluanți, proveniți de la vaporii de motorină și benzină, este asociată cu creșterea incidenței deceselor cauzate de atacuri de cord și de accidente vasculare cerebrale. Poluanții intră în fluxul sanguin, prin plămâni, unde inițiază un răspuns inflamator. Acest lucru poate duce la formarea de cheaguri de sânge în artere — un factor de risc pentru infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Gripă

Un alt declanșator important pentru atacurile de cord este infecția. Infecțiile sunt ridicate în timpul iernii și există o legătură cunoscută între virusul gripei și bolile cardiovasculare. Virusul gripei afectează vasele de sânge prin inflamare și formare de cheaguri, ce pot provoca depuneri de grăsime pe peretele arterial — detașarea acestora ducând la blocarea arterelor coronare — cauza principală a atacurilor de cord.

Vaccinul antigripal este asociat cu reducerea spitalizărilor și deceselor din cauza infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral. Un studiu clinic pe o perioadă de cinci ani, în valoare de 21 de milioane de dolari, a început în acest an pentru a testa efectul unui vaccin gripal cu doze mari (de patru ori mai mare decât doza normală) pentru a combate decesele cardiace.

Alți factori de risc, de asemenea, sezonieri includ colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială și un nivel scăzut de vitamina D. Deficitul de vitamina D este asociat cu creșterea incidenței și a riscului de infarct miocardic.

Toate acestea, combinate cu factorii de risc menționați anterior pentru decesele coronariene (poluarea și gripa), reprezintă rețeta pentru dezastru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.