Dragnea și Grindeanu, sume uriașe pentru întâlnirea cu Trump?

0

UPDATE: Liviu Dragnea a negat că ar fi plătit un milion de dolari pentru a sta la masă cu preşedintele Donald Trump. Preşedintele PSD a precizat că legislaţia americană interzice cetăţenilor străini să facă asemenea plăţi. 

„Eu am primit o invitaţie de la comitetul care a organizat toată ceremonia de inaugurare. Oricare dintre membrii acestui comitet poate să invite alţi oameni. A fost o invitaţie pe care am primit-o şi eu, şi Grindeanu li am decis să o onoram. Nu puteam să sun şi să spun că nu vin.

Am auzit că am plătit un milion de euro, sper ca această minciună să n-ajungă acolo, dar s-ar putea să ajungă. Există o lege în SUA care interzice astfel de plăţi. Nu se poate ca o companie străină să plătească pentru un străin. A venit momentul ca în Romania cine jigneşte trebuie să dea socoteală. Îi voi acţiona în instanţă. În instanţă vor avea posibilitatea să demonstreze că eu am dat un milion de euro”, a explicat Dragnea.

Dragnea a precizat că personalităţile politice cu care s-a întâlnit au fost interesate să vorbească despre România. „Nu era bine pentru noi, ca români, să refuzăm această invitaţie (…) Nereprezentând statul român, am avut nişte întâlniri, iar oamenii aceia au vrut să stea de vorbă cu noi”, a mai spus Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a scris, joi seara, pe Facebook, că a participat, alături de premierul Sorin Grindeanu, la o cină „în format restrâns” cu noul preşedinte al SUA, Donald Trump, în cadrul căreia i-a transmis liderului de la Casa Albă că România îşi doreşte să ducă parteneriatul strategic cu SUA „la un alt nivel”. „Aseară (miercuri seara – n.r.) am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liderul social-democrat a susţinut că dialogul cu Donald Trump a fost „cald şi deschis”. „I-am transmis preşedintelui dorinţa noastră de a duce parteneriatul strategic dintre România şi SUA la un alt nivel. Preşedintele Donald Trump mi-a răspuns: «We will make it happen! Romania is important for us!» A fost un dialog cald şi deschis”, a conchis Liviu Dragnea.

Preşedinţia a precizat, luni, că practica Statelor Unite la ceremonia de inaugurare a preşedinţilor prevede că alte ţări sunt reprezentate doar la nivel de ambasador, nefiind invitaţi şefi de stat sau de Guvern, motiv pentru care România va fi reprezentată de către ambasadorul român la Washington, George Maior.

Invitaţia primită de Liviu Dragnea este semnată de vicepreşedintelui Comitetului de inaugurare, Elliott Broidy. În invitaţia transmisă lui Liviu Dragnea, Elliott Broidy scrie că va fi „plăcerea” lui de a-l invita pe acesta ca oaspete al său la acest eveniment. Programul vizitei prevedea un dejun privat cu demnitari străini, miercuri, participarea la un concert, joi, precum şi o cină oferită „la care îşi vor face apariţia” şi Donald Trump şi vicepreşedintele său.

Elliott Broidy este vicepreşedinte al Comitetului de inaugurare şi membru al Partidului Republica, pentru care a strâns fonduri în timpul campaniei electorale. El este om de afaceri. În 2009, a pledat vinovat într-un dosar în care era acuzat de dare de mită şi a plătit o cauţiune de 48 de milioane de dolari pentru a evita închisoarea.

Vizita lui Dragnea. multe necunoscute

În mod oficial, doar ambasadorii acreditați la Washington sunt invitați să își reprezinte statele la ceremonia de preluare a mandatului de către președintele SUA, însă oricine poate participa atât timp cât cumpără un bilet, al cărui preț variază între 25.000 și un milion de dolari. Unul dintre cele mai scumpe bilete a fost pentru o cină la care a participat și Donald Trump, care a avut loc joi seara. Prețul pentru acest bilet variază între 500.000 și un milion de dolari.

Accesul la toate evenimentele din cadrul săptămânii învestirii președintelui-ales este pe bani, a explicat Politico, doar că în funcție de statutul participanților prețul variază. Mai exact, pentru o cină cu potențiali șefi de agenții guvernamentale din SUA sumele se încadrează între 100.000 și 200.000 de dolari.

Însă, biletul pentru cina de joi, la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, și la care și-a făcut apariția și Donald Trump a costat între 500.000 și 1.000.000  de dolari – cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și de New York Times, scrie Digi24.

Președintele PSD a scris, pe Facebook, că a avut „onoarea de participa” la o cină  „în format restrâns” alături de președintele-ales al SUA, Donald Trump.

„Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. I-am transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre #România și #SUA la un alt nivel. Președintele Donald Trump mi-a răspuns: „We will make it happen! Romania is important for us!” A fost un dialog cald și deschis”, a scris liderul PSD pe Facebook.

Cine a plătit deplasarea lui Dragnea şi Grindeanu

Memorandumul intern aprobat, luni, de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor privind deplasarea preşedintelui forului legislativ, Liviu Dragnea, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump prevedea şi plata cheltuielilor aferente vizitei, precum transportul internaţional, cazarea, diurna şi ”cadourile simbolice”, fără a indica însă sume. Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, declara însă marţi, pentru News.ro, că toate costurile deplasării vor fi suportate de partid.

Potrivit Memorandumului, “acţiunea are caracter parlamentar”. De asemenea, documentul propune “să se suporte din bugetul Camerei Deputaţilor transportul internaţional pe ruta Bucureşti – Washington – Bucureşti, cazarea pentru patru nopţi, diurnă categoria a II-a 100%, pentru cinci zile jumătate, cu majorare 50%, asigurări contra accidentelor şi asigurări de sănătate, avans de 50% cu decontare ulterioară şi oferirea de cadouri simbolice”.

În Memorandumul intern mai este precizat că “decontarea cheltuielilor se va efectua la întoarcerea în ţară, în baza documentelor justificative”.

Potrivit stenogramei şedinţei de luni a Biroului Permanent, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, i-a anunţat pe membrii Biroului că a fost invitat să participe la Washington, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, supunând astfel la vot Memorandumul în acest sens.

“Avem un memorandum intern privind participarea preşedintelui Camerei Deputaţilor la ceremonia de învestitură a Preşedintelui SUA, Donald Trump şi la evenimentele conexe care se desfăşoară în Washington în perioada 17 – 21 ianuarie 2017”, se arată în stenograma şedinţei.

“Vă informez că am fost invitat să particip la Washington la ceremonia de învestitură a celui de-al 45-lea Preşedinte al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, şi la evenimentele conexe prilejuite de acest moment. Aşa cum sunt procedurile, supun votului dumneavoastră acest memorandum”, le-a spus Liviu Dragnea membrilor Biroului Permanent.

Conform stenogramei, Memorandumul a fost aprobat cu majoritate de voturi, fără a exista alte dezbateri pe acest subiect.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat, luni seară, că invitaţia la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA a venit de la Comitetul de organizare. El nu a menţionat în ce calitate a primit invitaţia şi a ironizat precizările Administraţiei Prezidenţiale pe acest subiect, spunând că el totuşi „se încăpăţânează” să meargă.

Liviu Dragnea a confirmat că deplasarea în SUA va fi plătită de către Camera Deputaţilor.

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a declarat marţi, pentru News.ro, că partidul suportă cheltuielile pentru deplasarea preşedintelui formaţiunii, Liviu Dragnea, şi a premierului Sorin Grindeanu la Washington DC, la ceremonia de îmvestire a noului preşedinte al SUA, Donald Trump.

Întrebat ce sumă va fi alocată de Camera Deputaţilor pentru deplasarea lui Liviu Dragnea la Washington DC, Mircea Drăghici a spus că tooate costurile sunt suportate de partid. “Nicio sumă. Eu plătesc de la partid, eu sunt trezoierul partidului şi plătesc de la partid şi pentru domnul Grindeanu şi pentru domnul Dragnea”, a afirmat social-democratul.

”Acum merg la firmele de turism să negociez probabil şi un discount dacă se va putea. Achităm atât deplasarea, cât şi cazarea, totul se achită prin agenţii de turism. Nu vă pot spune suma, pentru că nu o cunosc la momentul acesta”, a mai spus Drăghici.

Trezorierul PSD a subliniat că nu există ”nicio conotaţie financiară” pentru Camera Deputaţilor în această chestiune.“Invitaţia e nominală şi pe partid. Memorandumul a fost doar ca să se ştie că se pleacă, dar nu are nicio conotaţie financiară pe Cameră”, a completat Mircea Drăghici.

Mircea Drăghici nu a putut fi contactat vineri.

New York Times a relatat, la finalul lunii noiembrie, despre un memoriu al Comitetului Inaugural Prezidenţial (cel al cărui vicepreşedinte i-a invitat pe Liviu Dragnea şi pe Sorin Grindeanu la Washington) care enumeră pachetele de acces pentru marii donatori la evenimentele din perioada depunerii jurământului de către Donald Trump, în perioada 17-21 ianuarie 2017.

Potrivit acestei note, donatorii vor avea prioritate la înregistrarea la hoteluri „premium”, însă precizează că toate costurile camerelor vor fi achitate de către ei, pe o perioadă de minimum 4 nopţi.

Pentru accesul la evenimentul inaugural „exclusiv”, donatorii vor primi 8 bilete la un prânz la care vor participa membri numiţi ai Cabinetului Trump, precum şi lideri din Congres. Preţul este 1 milion de dolari. În acest preţ mai intră participarea la „o cină intimă” cu vicepreşedintele Mike Pence şi soţia sa, precum şi alte evenimente precum un „prânz al doamnelor” şi o recepţie. Pe program apare şi o „cină la lumina lumânărilor” la care îşi vor face apariţia şi Donald Trump şi Mike Pence, precum şi un concert inaugural cu focuri de artificii, o paradă şi un bal, la care va participa din nou Trump.

Pentru preţul de 1 milion de dolari, donatorii vor avea acces şi la ceremonia de depunere a jurământului. Transportul intern va fi asigurat de Comitet, iar numele organizaţiei din care face parte donatorul poate apărea pe diverse materiale tipărite, la cerere.

Pe lângă acest pachet premium, există şi pachete de 500.000 de dolari, care, în loc de 8 bilete, oferă doar 4 la toate aceste evenimente, iar pentru 250.000 de dolari donatorii vor avea la dispoziţie două bilete. Cel mai ieftin pachet costă 25.000 de dolari, fiind tot pentru două persoane, însă nu sunt incluse evenimente precum cina cu Donald Trump.

În total, ceremonia inaugurării costă între 175 şi 200 de milioane de dolari, dintre care 100 de milioane reprezintă numai costul securităţii excepţionale a acestui eveniment. Aproape jumătate din sumă, 90 de milioane de dolari, provine din donaţii, iar restul din vânzarea biletelor la evenimetele din această săptămână.

Ziua începe cu o slujbă religioasă la Biserica St-John din apropiere de Casa Albă, la care asistă preşedintele ales Donald Trump şi familia sa. Apoi vor merge la Casa Albă, pentru un ceai în compania familiei Obama. De acolo, vor pleca împreuna spre Capitoliu, unde Donald Trump depune jurământul de preşedinte şi susţine discursul inaugural. Urmează un dejun la Capitoliu, cu membrii Congresului şi parada inaugurală de-a lungul Pennsylvania Avenue, care leagă Capitoliul de Casa Albă. Seara, adică târziu în noapte la noi, preşedintele şi prima doamnă sunt aşteptaţi la trei recepţii organizate în cinstea lor.

La ceremoniile de vineri participă preşedintele încă în exerciţiu Barack Obama şi foştii preşedinţi americani Jimmy Carter şi Bill Clinton. Este aşteptat şi fostul preşedinte George W. Bush, însă ambii săi părinţi sunt spitalizaţi în Texas, aşa că nu este exclus să-şi anuleze participarea în ultimul moment. Vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai celorlalte puteri ale statului, precum şi ambasadorii acreditaţi la Washington. De asemenea, poate asista oricine a cumpărat un bilet la ceremonia de învestitură, dar acestea costă între 25.000 şi un milion de dolari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.