Cota de piață a Gazprom, la nivel record

0

Cota de piață a Gazprom pe piața gazelor din Europa s-a majorat în ultimul an cu trei puncte procentuale, ajungând la 34%, a afirmat vineri directorul general al grupului rus, Alexei Miller, la o întâlnire cu președintele Vladimir Putin, transmite RIA Novosti.

„Am înregistrat o cantitate record de gaze furnizate statelor din afara fostei Uniuni Sovietice. În 2016, creșterea a fost de 12,5%, aproape de 180 miliarde metri cubi de gaz, o performanță record”, a afirmat șeful Gazprom.

„Prin urmare, cota de piață a Gazprom pe piața europeană s-a majorat cu 3%, la 34%”, a adăugat Miller.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a raportat joi un profit net de 102,2 miliarde ruble (1,7 miliarde de dolari) pentru perioada iulie-septembrie 2016, peste estimările analiștilor.

Compania controlată de statul rus a beneficiat în trimestrul al treilea 2016 de aprecierea rublei, care i-a permis să revină după pierderile de două miliarde de ruble înregistrate în perioada similară a lui 2015.

În schimb, cifra de afaceri a Gazprom a scăzut cu 3% în ritm anual, până la 1.257 miliarde de ruble, în trimestrul al treilea 2016, în timp ce cheltuielile operaționale au crescut cu 21%, până la 1.140 miliarde ruble.

Pe primele nouă luni ale anului trecut, Gazprom a vândut o cantitate de 322,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 6,4% mai mult decât în 2015. Majoritatea livrărilor, 160,9 miliarde metri cubi, a vizat Europa și alte piețe, singurele care au raportat o creștere a cererii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.