Meditația, arma (perfectă) împotriva stresului

Meditația ajută organismul să răspundă mai bine în fața situațiilor stresante, conform unui nou studiu, publicat de revista Psychiatry Research, care a analizat cu rigurozitate modul în care această practică influențează psihologia indivizilor aflați sub presiune, informează Live Science.

În cadrul studiului, persoane care suferă de anxietate au urmat un curs de opt săptămâni de meditație, în care au învățat să se concentreze asupra momentului prezent și să accepte gânduri și sentimente dificile, care altfel le-ar fi provocat anxietate. Cercetătorii au descoperit că la încheierea cursului participanții înregistrau niveluri scăzute ale hormonilor de stres și ale markerilor de inflamații în timpul unui eveniment menit să inducă stres și anxietate, prin comparație cu perioada de dinainte de a urma cursul de meditație, informează Agerpres.

Studiul a inclus și un grup martor, pentru comparație, al cărui membri nu au învățat să mediteze dar au urmat un curs de management al stresului. Acești participanți nu au înregistrat reduceri ale nivelului hormonilor de stres și ale markerilor de inflamații după ce au urmat cursul respectiv.

„Meditația este o abordare ieftină și la îndemâna tuturor, iar aceste rezultate ne confirmă ipoteza că meditația poate îmbunătăți rezistența la stres”, a precizat coordonatorul studiului, Dr. Elizabeth A. Hoge, profesor de psihiatrie la Centrul Medical al Universității Georgetown din Washington DC.

Studii anterioare au ajuns la concluzia că meditația aduce importante beneficii psihologice și fizice pentru sănătate și din ce în ce mai mulți terapeuți recomandă această practică pentru pacienții cu tulburări legate de anxietate. Numeroase alte studii au comparat grupuri de persoane care practicau meditația cu grupuri care nu practicau nicio terapie împotriva stresului, existând riscul de influențare a rezultatelor obținute din cauza efectului placebo.

În noul studiu, 89 de participanți care au fost diagnosticați în prealabil cu sindrom de anxietate generalizată au fost sfătuiți să urmeze fie cursuri de meditație, fie cursuri de management al stresului care includeau lecții despre modalități de a reduce stresul printr-o nutriție adecvată, exerciții fizice, reglarea perioadelor de somn și odihnă și prin tehnici de administrare mai bună a timpului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.