Raport: Albania, servicii medicale mai bune decât România!

Un raport care monitorizează performanța sistemelor de sănătate din 35 de state europene, pe baza datelor oficiale, plasează România pe ultimul loc, țări precum Albania, Bulgaria sau Muntenegru înregistrând un scor mai bun în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale oferite cetățenilor lor.

Raportul Euro Health Consumer Index 2016, prezentat public, indică faptul că perfomanța sistemului de sănătate românesc a scăzut față de 2015, când România era pe locul 32 în acest clasament, depășită de Bulgaria, dar situându-se atunci înaintea Poloniei, Albaniei și Muntenegrului, care ocupau ultimele trei locuri.

Raportul analizează 48 de indicatori relevanți pentru performanța sistemului medical, precum drepturile și informarea pacientului, accesul la servicii medicale, rezultatele tratamentului, diversitatea și complexitatea serviciilor, prevenția și utilizarea medicamentelor sau eficiența cheltuirii banilor publici.

Potrivit acestor indicatori, România a obținut în 2016 cel mai scăzut scor general (497 puncte) din cele 35 de țări europene monitorizate, fiind singura țară cu punctaj sub 500. Muntenegru (518 puncte), Bulgaria (526 puncte) și Albania (551 puncte) au obținut scoruri semnificativ mai bune.

România se situează totodată pe ultimul loc și în ce privește eficiența banilor cheltuiți pe serviciile medicale, în urma Bulgariei, Ungariei și Greciei.

„România are, într-adevăr, probleme grave în ce privește administrarea întregului său sector medical public. La fel ca Albania și Bulgaria, România suferă de pe urma unei structuri de sănătate învechite, cu un raport mare și costisitor între tratamentul spitalizat și cel fără spitalizare. Dacă olandezii, elvețienii și chiar italienii preferă durate mai mari de așteptare la programarea în spitale, își pot permite acest lucru, în timp ce bulgarii, albanezii și românii, nu! Aceste țări au nevoie de asistență profesională în vederea restructurării serviciilor lor de sănătate”, notează raportul, conform profit.ro. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.