400.000 de oameni au cerut, în stradă, demisia guvernului Grindeanu

0

400.000 de oameni au protestat miercuri seară în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, cerând demisia Guvernului, după adoptarea, în noaptea de marţi spre miercuri, a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. În Piaţa Victoriei din Capitală vârful protestului a fost în jur de ora 21.00, când în stradă erau peste 150.000 de oameni, iar în ţară s-a manifestat la Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Arad, Ploieşti, Constanţa, Arad sau Braşov, printre altele, numărul total al oamenilor ieşiţi în stradă în ţară fiind estimat la aproape 400.000. O serie de incidente violente au izbucnit în Piaţa Victoriei, provocate de un grup de suporteri ai echipelor de fotbal Dinamo şi Rapid, potrivit unor surse, iar jandarmii au intervenit în forţă.

Jandarmii au reţinut 20 de protestatari violenţi care încercau să continue ostilităţile cu forţele de ordine şi după ce majoritatea protestatarilor au părăsit Piaţa Victoriei.

Printre cei reţinuţi miercuri seară s-a numărat şi un bărbat care a adus în Piaţa Victoriei mai multe sticle incendiare. Acesta a susţinut că a primit 50 de lei de la un prieten pentru a aduce sticlele la protest.

Până joi, la ora 0.00, au fost reţinute 20 de persoane ca urmare a incidentelor de la manifestaţia din Piaţa Victoriei şi au fost confiscate mai multe sticle incendiare, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.El a precizat că patru jandarmi au fost răniţi în urma violenţelor, dintre care unul se află încă la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Enache a declarat că un raport complet al incidentelor va fi întocmit în cursul zilei de joi.

„Ultima informație pe care o am de la spital: doi jandarmi și trei civili, trei protestatari probabil, toți cu probleme minore. Nu avem persoane cu probleme grave la acest moment, din fericire. Această cifră poate să se schimbe, poate să mai apară alții care pot să vină și personal”, a spus secretarul de stat,Raed Arafat, la Antena 3.

Majoritatea celor din piață au strigat „Nu mai dați cu gaze!”, „Zi de zi, aici vom fi!” și „Fără violență!”.

Fiecare grup prezent la manifestații a avut propriile scandări. Unii strigau „Abrogați, apoi plecați! Dacă nu, vă cam riscați!”, alții strigau „Zi de zi, aici vom fi!”.

Manifestația, îndreptată împotriva recentelor decizii ale Guvernului cu privire la modificarea Codurilor penale, a început miercuri dimineață în Piața Victoriei, iar la prânz erau peste o mie de persoane. Până seara, numărul lor a crescut la peste 150.000.

Forțe importante ale Jandarmeriei au fost în zona de protest și au instalat garduri de protecție în fața sediului Executivului, asigurând o zonă tampon față de manifestanți.

Majoritatea protestatarilor au avut fie steaguri, fie pancarte pe care au scris mesaje împotriva Guvernului.

„Jos corupția!”, „Nu amnistie, nu grațiere”, „Dragnea nu uita, România nu e a ta”, „Mulțimea urlă împotriva ‘elitei’ PSD”, „Altă întrebare: Da’ când plecați?” — sunt câteva dintre mesajele afișate de protestatari.

Cei prezenți în Piața Victoriei au cerut demisia Guvernului, abrogarea actelor normative privind Justiția care au fost adoptate în ședința de marți a Executivului, dar și alegeri anticipate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.