„Iarna”, un spectacol fascinant la Teatrul Nottara

0

„Sper să nu obosesc nicicând să-mi arăt predilecţia pentru un teatru care farmecă şi care ştie să înnobileze iluzia ‒ să-i confere prestigiul ontologic al viziunii.

Spectacolul Iarna, inspirat de magistralul text al lui Jon Fosse, este, dacă vreți, un spectacol-manifest, în care nu ezit să dau un corp fantomelor pe care intuiția mea (un fel de ”a doua vedere” a mea) le vede constant, în viața de zi cu zi.

Suntem, fiecare dintre noi, dubli, și corpul dublului nostru fantasmatic/fantomatic are tot atâta putere asupra spiritului noastru, cât și corpul nostru din carne și oase.

Fiind aproximări fulgurante ale nevăzutului, fantomele noastre devin credibile, în teatru,  doar atunci cînd instaurează între noi şi spectrul lor fizic un raport de înaltă intensitate. În teatru, numai ceea ce este intens este şi verosimil.

Pentru că suntem oglinzi ale lumii, dar oglinzi care se răzvrătesc. Irealitatea e însăşi măduva din coloana vertebrală a ceea ce numim realitate. Iar fantasmaticul nu e reversul, ci coagulantul realităţii din jurul nostru.

Actul scenic nu e o oglindire a realităţii, ci o radiografie metafizică a ei.”

Mihai Măniuţiu, regizor

Iarna este un spectacol atipic. Un spectacol eveniment pentru care nici descrierea si nici imaginile din prezentare, desi promitatoare, n-au reusit sa ma pregateasca suficient. Ireal de frumoasa este Iarna regizorului Mihai Maniutiu, cu scenele ei picturale si pline de poezie.

Iarna este tipul de spectacol–concept in care fiecare “detaliu” conteaza, in care totul trebuie sa se lege si sa fie perfect: scenografia (Adrian Damian), luminile (Cristian Simon, Andrei Florea), sunetul (Vladimir Ivanov), jocul actorilor si coregrafia (Andrea Gavriliu). Si, daca se intampla, rezultatul este absolut spectaculos.

Povestea este simpla. Asa sunt povestile universale, cele care transcend timpul si spatiul. Simple, si cu atat mai puternice. Doar patru scene. Doar EL si EA.

Andi Vasluianu si Catrinel Dumitrescu sunt cei care dau voce textului (tradus de Carmen Vioreanu) scris de unul dintre cei mai apreciati si “jucati” dramaturgi contemporani: norvegianul Jon Fosse.

Ei ne “spun” eterna poveste a iubirii. A alegerii, pasiunii, disperarii, cautarii, regasirii, despartirii. Dar cuvintele sunt de multe ori calculate. Pot fi inselatoare, pot spune doar jumatati de adevar. Tacerile vorbesc si ele. Iar gesturile, mult mai dificil de cenzurat, reflecta mai bine ceea ce gandim si simtim cu adevarat. De aceea, pe scena ii avem in permanenta pe cei doi actori, dublati de versiunile lor “emotionale”, dansatorii Stefan Lupu si Andrea Gavriliu. Aparenta si esenta.

Un spectacol care iti va ramane intiparit pe retina si in minte. De care iti vei aminti si peste ani, in zilele friguroase de iarna inzapezita.

Iarna. Spectacolul ★ Teatrul Nottara, Sala George Constantin
de Jon Fosse
traducerea: Carmen Vioreanu
adaptarea: Anca Măniuțiu
regia: Mihai Măniuțiu
scenografia: Adrian Damian
coregrafia: Andrea Gavriliu
muzica: Mihai Dobre și Ana-Teodora Popa
light design: Cristian Șimon și Andrei Florea
sound design: Ivanov Vladimir
distribuția: Catrinel Dumitrescu, Andi Vasluianu, Andrea Gavriliu, Stefan Lupu

iarna 2

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.