Risc uriaș de avalanșe în masivele muntoase

Salvamontiștii avertizează asupra riscului major de avalanșe care pot să se producă în toate masivele muntoase din Hunedoara, gradul de pericol fiind apreciat cu nota 4 pe o scară de la 1 la 5.

„Vremea s-a încălzit, în unele zone mai joase a plouat, iar zăpada s-a înmuiat și a devenit grea. Există riscul ca zăpada să curgă pe zonele înclinate ale masivelor muntoase. Gradul de pericol a ajuns la 4, pe o scară de la 1 la 5. Mai multe avalanșe mici au fost semnalate în zonele de creastă”, a declarat joi, pentru AGERPRES, șeful Serviciului Public Județean Salvamont, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, șase avalanșe au fost semnalate joi dimineața pe DN 7A Petroșani-Groapa Seacă-limita cu județul Vâlcea, traficul fiind blocat temporar în zona Jieț-Groapa Seacă. Drumul este folosit, de regulă, iarna, de către turiștii din județul Hunedoara care doresc să meargă la schi pe pârtiile de la Transalpina Ski Resort din Voineasa, județul Vâlcea, la 35 de kilometri de Petroșani.

„Se circulă cu greu pe un tronson, iar zona urmează să fie degajată de zăpada care s-a scurs de pe versanți. Echipe ale Salvamont au fost la fața locului și au constatat că nu s-au produs victime sau alte pagube materiale”, a arătat șeful Salvamont Hunedoara.

Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiști să nu se aventureze pe trase, iar cei care doresc să schieze să folosească doar pârtiile amenajate în stațiunile montane, unde nu există riscuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.