Dragnea ia în calcul retragerea OUG pe Justiție

Share:

Liviu Dragnea a vorbit în premieră despre abrogarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codului penal. El va avea o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu şi conducerea PSD şi ALDE, pentru a veni cu o soluţie.

„Pot spune că membrii și simpatizanții PSD nu mai pot fi ținuți în frâu, oamenii vor să iasă în stradă  pentru a-și exprima dezaprobarea profundă față de mișcarea de inspirație soroșistă la care asistăm. Partidul se organizează singur. Simt că nu voi mai putea să țin în frâu, de la centru, presiunea din organizațiile din țară, care pot aduce în stradă, la București, aproape un milion de oameni. Ca urmare, am decis să mă întâlnesc cu partenerii de coaliție și cu premierul pentru a le propune o soluție de ieșire din impas. Oameni responsabili fiind, nu putem asista la sfărâmarea României din cauza iresponsabilității președintelui Iohannis. Votanții PSD sunt extrem de nervoși, fiind conștienți de valoarea votului lor și pentru că suntem împiedicați să punem în practică programul propus. O altă sursă de enervare este punerea în circulație de zvonuri potrivit cărora premierul va fi chemat la anchetă. O să propun o soluție de stingere a conflictului pe care sper s-o accepte premierul în legătură cu OUG. Eventual se poate vorbi chiar de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă. Cu speranța că acest lucru îi va convinge și pe membrii și simpatizanții noștri să nu iasă în stradă, escaladând tensiunile. Nu vreau să existe în conflict români contra români și să se rupă România în două. Pentru că nu se mai poate discuta cu argumente raționale, ci ne confruntăm cu o mașină de dezinformare incredibilă în timp ce România are nevoie de liniște și stabilitate pentru a putea înainta spre prosperitate, dezvoltare și democrație”, a spus Liviu Dragnea pentru DCNews.ro.

Călin Popescu-Tăriceanu, copreşedintele ALDE, a scris sâmbătă, pe Facebook, că o eventuală decizie de abrogare a OUG 13/2017 ar putea permite o discuţie în interiorul spectrului politic despre viitorul ca ţară al României.

”Eventuala adoptare a deciziei de abrogare a ordonanţei ne va permite să avem o discuţie serioasă cu segmente largi ale societăţii şi cu întreg spectrul politic despre cum ne construim viitorul ca ţară. România se află într-un blocaj grav din cauza abuzului de putere al anumitor instituţii şi autorităţi şi va fi nevoie de o abordare lucidă şi nepartizană pentru a găsi o rezolvare la această problemă”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, adăugând că va propune tuturor celor interesaţi începerea rapidă a dialogului.

Senatoarea PSD Ecaterina Andronescu a declarat, sâmbătă, că ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale a fost „o greșeală”, adăugând că dacă Liviu Dragnea o va corecta, „va face ce trebuie”.

„Sper să se găsească soluția cea mai profesionistă și corectă cu putință, în așa fel România să își vadă de drumul ei, așa cum cred că are dreptul fiecare dintre cetățenii acestei țări. Adică o Românie în care să ne putem crește copiii și nepoții, o Românie în care să putem spera că ziua de mâine este mai bună decât ziua de ieri. După opinia mea, cred că a fost o greșeală această ordonanță, a fost greșeală și pe fond și cred că dacă președintele Dragnea o corectează, face ceea ce trebuie”, a declarat Ecaterina Andronescu, sâmbătă, la România TV.

Şi ministrul de Externe a adus această posibilitate în discuţie. El a anunţat că pleacă la Bruxelles pentru a le explica liderilor europeni situaţia din ţară şi a spus că se ia în calcul inclusiv retragerea orgonanţei.

Sute de mii de oameni au protestat în ultimele zile în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară împotriva Ordonanţei de Urgenţă 13/2017, care abrogă unele infracţiuni de corupţie. Vineri seară numai în Piaţa Victoriei din Bucureşti au ieşit peste 100.000 de oameni.

Reacţiile externe care au urmat ordonanţei de urgenţă au fost toate pe acelaşi ton şi extrem de numeroase. Ele au fost exprimate fie individual, fie în grupuri şi aiu transmis acelaşi mesaj: modificările promovate de Guvernul Grindeanu vor slăbi lupta anticorupţie şi statul de drept în România.

România nu îşi poate permite să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie, a avertizat senatorul John McCain, arătând că integritatea statului de drept este o „componentă esenţială a calităţii de aliat capabil şi de încredere” al ţării noastre.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.