Sute de mii de români, a cincea zi de proteste în toată țara!

0

Zeci de mii de persoane au ieşit din nou în stradă, în Capitală, dar şi în marile oraşe, pentru a cincea zi consecutiv. Oamenii sunt nemulţumiţi de Ordonanţa de Urgenţă aprobată de Guvern, privind modificarea Codurilor penale. În Capitală, peste 150.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă seară, în Piaţa Victoriei. Se scandează lozinci antiguvernamentale și anti-PSD. Sâmbătă după-masă, mii de persoane au mărşăluit pe străzile Capitalei şi s-au adunat în faţa Palatului Parlamentului, unde au format un lanţ uman în jurul clădirii.

Peste 180.000 de persoane sunt în Piaţa Victoriei din Capitală şi spun că vor să continue protestele, în ciuda anunţului făcut de Sorin Grindeanu, de abrogare a OUG de modificare a codurilor penale.

Protestatarii suflă în vuvuzele, fluiere şi scandează „DNA să vină să vă ia”, „Noaptea, ca hoţii”, „Altă întrebare? Altă guvernare!”, „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu vom anula ordonanţa voastră”, „Ne-am săturat cât aţi furat”, „Javra cu mustaţă, ne-a furat pe faţă”, „Demisia” şi „Jos Iordache”.

Manifestanţii mai scandează: „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, „În România s-a legalizat hoţia”, „N-aţi votat, ne-au furat”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!”, „România, trezeşte-te”, „Să vă fie frică, ţara se ridică”, „Fără ordonanţă”, „Hoţii”, „Dragnea şi ai lui să se ducă dracului”, „Dragnea să ajungi îmbrăcat în dungi”, „Dragnea, nu uita, te aşteaptă Laura” şi „Dragnea, nu uita, închisoarea-i casa ta”.

Forţe impresionate de ordine au fost aduse la Guvern, jandarmi aşezaţi pe patru rânduri, cu scuturi şi echipamente speciale fiind plasaţi la intrarea în Palatul Victoria.

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, sâmbătă seară, că ordonanţa de urgenţă de modificare a codurilor penale va fi abrogată. Mai mult, acesta a precizat că va demara o consultare cu partidele pornind de la forma actuala a ordonanţei, exceptând pragul de 200.000 de lei prevăzut la abuzul în serviciu, pentru a o pune în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Circa 5.000 de persoane protestau sâmbătă seară, în jurul orei 19,30, în centrul Craiovei, în Piața „Mihai Viteazul” – Piața Prefecturii, pentru a cincea seară consecutiv, iar în centrul municipiului Calafat se aflau circa 30 de persoane.

Peste 3.500 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, în fața Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, pentru a protesta, în a cincea zi consecutiv, împotriva ordonanței de urgență referitoare la modificarea Codurilor penale și a proiectului privind grațierea.

Aproximativ 500 de persoane s-au întâlnit în centrul municipiului Alexandria în semn de protest față de adoptarea de către Guvern a ordonanței de modificare a Codurilor penale și a proiectului privind grațierea.

Peste 2.000 de oameni participă sâmbătă seara, la Deva, la un marș de protest prin care solicită abrogarea ordonanței de urgență prin care se modifică codurile penale și a proiectului de lege privind grațierea. Protestatarii s-au adunat în Piața Victoriei și după o oră și jumătate au plecat în marș pe principalele străzi ale orașului. În față sunt mai mulți oameni cu drapele, pancarte și o cruce din lemn pe care este scris că democrația a murit pe 31 ianuarie 2017.

Aproximativ 500de persoane protestează sâmbătă seara în municipiul Târgu-Jiu, împotriva adoptării de către Guvern a proiectului de lege referitor la grațiere și a ordonanței de urgență de modificare a Codurilor penale.

Peste 1.000 de arădeni au pornit în marș sâmbătă seara, dupa ora 19,30, pe Bulevardul Revoluției, pe traseul Piața Revoluției – Piața Pogdoria și retur, pentru a-și exprima astfel nemulțumirea față de adoptarea de către Guvern a ordonanței de modificare a Codurilor penale.

Aproximativ 2.500 de persoane au plecat sâmbătă seară în marș pe principala arteră a municipiului Brăila, Calea Călărașilor, protestând împotriva actelor normative adoptate marți de Guvern privind grațierea și modificarea codurilor penale.

Aproximativ 800 de persoane, printre care s-au aflat și copii, au participat sâmbătă la un protest în dreptul Prefecturii județului Giurgiu.

Peste 500 de români și maghiari au protestat în centrul municipiului Miercurea Ciuc, pentru a patra seară consecutiv, nemulțumiți de decizia Executivului de a adopta proiectul de lege referitor la grațiere și ordonanța de urgență de modificare a Codurilor penale.

Peste 25.000 de sibieni protestează pe străzi, sâmbătă seară, urmând ca la ora 22.00 să se reunească în Piaţa Mare pentru a intona Imnul României şi cel al Uniunii Europene. În faţa PSD manifestanţii au scandat: „Cine sunteţi voi, să treceţi peste noi”, dar şi „Hoţu’ cu mustaţă ne-a furat pe faţă!”.

Peste 800 de persoane participau, sâmbătă seară, la ora 18,30, la un protest în Piața Revoluției din municipiul Botoșani, în semn de nemulțumire față de deciziile luate marți seară de Guvern cu privire la modificarea și completarea Codurilor penale.

La Reșița, aproximativ 600 de oameni au ieșit și sâmbătă seară în stradă pentru a solicita retragerea de către Guvern a ordonanței de urgență ce prevede modificarea Codurilor penale.

Auto-intitulaţii ”ultraşi” din galeria echipei de fotbal Petrolul Ploieşti participă, sâmbnătă, alături de peste 2.000 de ploieşteni, la a cincea seară de proteste, ei aşteptându-i pe manifestanţi în faţa sediului PSD şi scandând: ”Ultras-ul nu e infractor şi nici ţap ispăşitor”. Jandarmii le-au cerut acestora să nu folosească materiale pirotehnice. La protest a venit şi un bărbat cu un banner pe care scrie: ”Mi-a zis fi-miu: Tati, eu nu mai învăţ, când cresc mare mă fac hoţ!”.

Peste 3.000 de persoane care protestează, sâmbătă seară, pe platoul din fața Prefecturii Galați au blocat circulația pe strada Domnească, iar o parte s-au instalat chiar pe treptele de la intrarea în instituție, repetând astfel scenariul din serile precedente.

Peste 2.000 de oameni participă, sâmbătă seara, la un nou protest la Alba Iulia solicitând abrogarea Ordonanţei de Urgenţă prin care s-au modificat codurile penale, protestatarii pornind în marş pe străzile oraşului şi scandând „Noi de aicea nu plecăm/ Nu plecăm acasă/ Până nu veţi abroga ordonanţa voastră!”. „Morţii voştri pot vota, dar nu pot şi protesta”, scrie pe o pancartă purtată de un protestatar.

Aproximativ 7.000 de persoane s-au adunat la Timişoara, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta din nou, sâmbătă seară, faţă de deciziile Guvernului de a modifica legi din domeniul justiţiei.

Peste 5.000 de persoane protestează pe străzile din municipiul Constanţa faţă de decizia Guvernului de modificare a codurilor penale. Oamenii au început să se strângă începând cu ora 18.00 pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa. Pe pancarte se pot citi mesaje cum ar fi „Ne-aţi momit cu bunăstarea şi ne-aduceţi disperarea” sau „Bullshit nu le-a ieşit”.

Peste 5.000 de persoane protestează, sâmbătă seară, în Piaţa Unirii din Iaşi, iar numărul manifestanţilor creşte constant. Ca şi în serile precedente, ieşenii au venit cu steaguri, fluiere şi vuvuzele. Mai mulţi tineri au împărţit baloane în piaţă pe care este scris mesajul „Dragnea, eşti în aer!”.

Oamenii scandează lozinci împotriva guvernului, a PSD şi a lui Liviu Dragnea, iar cei mai mulţi dintre ei spun că nu au încredere că Executivul va abroga ordonanţa de urgenţă emisă marţi seară.

Peste 4.000 de oameni au ieşit din nou în stradă, sâmbătă seară, în Braşov, ca să protesteze şi să ceară retragerea ordonanţei privind modificarea codurilor penale. Braşovenii au la ei vuvuzele şi tobe şi scandează lozinci împotriva ordonanţei privind modificările la codurile penale.

Mai mulţi patroni de cafenele şi baturi din zona centrală s-au solidarizat cu protestatarii şi le oferă gratuit ceai fierbinte şi cafea. De asemenea, patronul unei cofetării a anunţat că vine cu câteva sute de bucăţi de turtă dulce, pe care să le ofere manifestanţilor, „ca să ne treacă gustul de la ce ne-a dat Dragnea“.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.