Hepatita C, tratată cu medicamente neautorizate din Asia

Bolnavii de hepatita C se tratează cu medicamente din Asia neautorizate pentru că sunt mai ieftine. Medicamentele se găsesc la jumătate de preț pe Internet, însă nu ai nicio garanţie că nu îţi faci mai mult rău decât bine, informează România TV.

Pacienţii cu hepatita C nu mai au acces de aproape jumătate de an la tratamentul de care depind. Statul nu l-a mai oferit din octombrie anul trecut, aşa că oamenii şi-au căutat tratamentul în alte state mai ieftin.

„Porneşte de la 3.000 de euro şi ajunge până la 5.500 euro. Tratamentul de care ei beneficiază în Egipt are preţ de listă în România de 138.000 euro în 2 molecule inovatoare”, a declarat Alexandru Constantin, preşedinte Asociaţia Turism Medical.

Problema este însă că mulţi îl achiziţionează de pe Internet, deşi medicamentele sunt în cele mai multe cazuri false. Ministrul Sănătăţii şi asociaţiile de pacienţi avertizează.

„Cu siguranţă este un pericol de a cumpăra medicamente de pe Internet, medicamente care nu au trasabilitate, care nu vin pe o linie comercială clară, care nu au avizul autorităţii europene, nici ANM”, a precizat Florian Dorel Bodog, ministrul Sănătăţii.

„Farmaciile online nu au voie să exporte medicamente, pot fi vândute doar în ţara de rezidenţă”, a spus Alexandru Constantin.

„Niciodată nu ştii ce cumperi de pe Internet. Nimeni nu îţi poate garanta că iei ce scrie acolo, acea substanţă înscrisă pe produs”, a declarat Marinela Debu, preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.

Ministerul Sănătăţii promite că în acest an va extinde la 12.000 pacienţi care ar putea beneficia de tratament.

„Am demarat proceduri de negociere pentru hepatita F4, procedurile se vor încheia pe 28 februarie. Introducem şi hepatita F2 şi F3, negocieri încheiate pe 16 martie”, a spus ministrul Sănătăţii.

Anul trecut de tratament fără interferon au beneficiat doar 5.000 de pacienţi cu ciroză hepatică dintre cei 600.000 bolnavi de hepatită C. Asociaţiile de pacienţi cer contracte încheiate pe mai mulţi pentru tratamentul fără interferon.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.