România intră în a doua săptămână de proteste

0

Protestatarii din Piaţa Victoriei nu dau semne că vor să renunţe. Susţin că nu au încredere în majoritatea parlamentară şi în Executiv, că vor renunţa la modificarea codurilor penale.

Aproximativ 2.500 de persoane, potrivit unor surse oficiale, protestează marți seara în Piața Victoriei împotriva Guvernului Grindeanu. Oamenii scandează lozinci împotriva Guvernului și cer demisia Executivului.

Manifestanții au pancarte cu mesaje antiguvernamentale și anti-PSD: ”Ați obosit deja? Ghinion! Noi nu”, ”Urzeala hoților, ultimul episod”, ”Copil de golan”, ”#Rezistăm”, ”Autodenunț. Hoții mi-au băgat mita în pensie”, ”Putem renunța?”, ”Dacă e frig și plouă, credeai că stau acasă?”. Unii protestatari au venit cu drapelele României, Statelor Unite ale Americii și cel al Uniunii Europene.

Protestele continuă şi în ţară, însă şi acolo au ieşit în stradă mult mai puţini oameni decât în zilele trecute. La Cluj-Napoca, aproximativ 500 de persoane, potrivit estimărilor forțelor de ordine, au revenit marți în Piața Unirii din Cluj-Napoca. În zonă a fost instalată o mică scenă, de unde un protestatar, Bogdan Bob Rădulescu, a declarat că trebuie să se organizeze într-un fel de consilii ale cetățenilor, prin care să se pună presiune asupra politicienilor să-și respecte promisiunile, să fie corecți și transparenți.

La Braşov, în faţa Prefecturii s-au mai adunat marţi doar 200 de oameni. Nici unul dintre organizatorii din serile trecute nu şi-a mai făcut apariţia la protest. Radu Hossu, coordonatorul acțiunilor de protest de săptămâna trecută, a declarat telefonic pentru AGERPRES că va veni doar la protestele organizate la sfârșitul săptămânii. Cei prezenți în fața Prefecturii scandează „Demisia”, „Jos Guvernul”, „PSD-Ciuma roșie”. „Fără corupție”, fluieră și huiduie.

„Nu am încredere în ceea ce spune și ce a spus până acum, nici Grindeanu și nici altcineva din PSD. Au semnalizat stânga și au făcut dreapta și viceversa. În al doilea rând, OUG nr.14 așa a fost făcută ca să fie invalidată și dacă intră în Parlament majoritatea trece. Deci au făcut o măgărie exact așa cum au făcut și cu OUG nr.13. Nu mai avem încredere”, a spus unul dintre protestatari.

„Vom veni aici zi de zi, este un protest spontan, câți vor veni, mai mulți mai puțini, dar vom fi aici. Nu s-a mișcat nimic într-o săptămână. Suntem nemulțumiți”, a spus un alt participant la protest. Cei mai mulți dintre participanții la protest sunt tineri.

Şi la Sibiu au ieşit în stradă tot circa 200 de oameni. Acţiunea a fost autorizată de Primărie pentru a se desfăşura în Piața Mare din centrul municipiului, dar şi pentru a continua apoi cu un marş pe un traseu străbătut și de participanții la Revoluția din 1989.

În jur de 50 de orădeni au solicitat demisia Guvernului și un pact anticorupție cu „limite de care să nu se poată trece”. Aceştia au ieşit în Piața Unirii pentru a opta seară consecutivă, pe lapoviță și ninsoare.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.