Judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă din magistratură

0

Judecătoarea Camlia Bogdan a fost exclusă din magistratură de Consiliul Superior al Magistraturii, informează România TV. „Este o decizie nelegală”, a reacționat Camelia Bogdan.

Decizia nu este definitivă, poate fi atacată în termen de 15 zile.

În această cauză Fundaţia pentriu Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) fondată de Dan Voiculescu, condamnat în dosarul ICA şi Grupul de Investigaţii Politice au formulat cereri de intervenţie accesorie în interesul reclamantei Inspecţia judiciară, cereri care au fost admise.

A fost însă respinsă cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul Cameliei Bogdan de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România. A fost de asemenea respinsă cererea de despăgubiri formulată de Camelia Bogdan.

Decizia poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

COMUNICAT CSM

În şedinţa de azi, 8 februarie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

În temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia pentru judecători a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. b) din acelaşi act normativ – „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.

Hotărârea secţiei va cuprinde, alături de alte elemente prevăzute de lege, descrierea faptei pentru care s-a aplicat sancţiunea disciplinară menţionată, urmând a fi redactată şi publicată pe site-ul Consiliului în termen de 20 de zile de la pronunţare.

Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ce prevăd articolele invocate în decizia CSM, din Legea 303/200 privind statutul magistratului:

Art 100 Sancţiunile disciplinare care se pot aplica judecătorilor şi procurorilor, proporţional cu gravitatea abaterilor, sunt: (…)

e) excluderea din magistratură.

Art 99 Constituie abateri disciplinare: (…)

b) încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii

Camelia Bogdan este judecătoarea care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu în dosarul ICA.

Numele lui Camelia Bogdan a fost pomenit într-o înregistrare prezentată de România TV, în care Traian Băsescu descrie România ca fiind un stat mafiot, controlat din umbră de executanţi puternici.

Discuţie Interlocutor – Traian Băsescu

Interlocutor: Şi aveţi înregistrări cu toţi?

Traian Băsescu: Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da’ să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet. Da? Hai băieţi să-l aruncăm în aer! Vreţi să-mi distrugeţi familia?

Interlocutor: Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?

Traian Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.

Interlocutor: Probleme cu dosarul Voiculescu?

Traian Băsescu: Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.

Interlocutor: Sunteţi supărat pe ei.

Traian Băsescu: Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.