Dodon va închide Biroul NATO de la Chișinău

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a reiterat că deschiderea Biroului de legătură NATO la Chişinău ar fi o provocare din partea partenerilor ţării sale şi nu un ajutor în soluţionarea conflictului transnistrean şi a avertizat că îl va închide, relatează Independent.md.

“Sugerez tuturor să aştepte. O să-l deschideţi anul acesta, la anul o să-l închidem. După următoarele alegeri parlamentare, dacă o să vă grăbiţi cu deschiderea, o să ajungem la situaţia că vom închide oficiul”, a spus Dodon într-o conferinţă de presă.

Întrebat de ce se împotriveşte deschiderii reprezentanţei NATO, în condiţiile în care asemenea birouri sunt deschise în Rusia şi în alte state CSI, el a răspuns că, spre deosebire de Republica Moldova, acele ţări nu au statut neutru.

„Rusia nu este ţară neutră. Este ţară membră a unui bloc militar, la fel ca şi Kazahstanul, pe când Moldova este ţară neutră. Totodată, aceste ţări, unde este deschis oficiul NATO, nu au probleme nerezolvate, cum avem noi Transnistria. Deschiderea acestui oficiu mai mult seamănă cu o provocare. Partenerii noştri dacă doresc să ne ajute în rezolvarea problemelor, nu trebuie să meargă la aceşti paşi”, a subliniat şeful statului citat de Deschide.md, potrivit Agerpres.

Marţi, preşedintele Igor Dodon i-a transmis secretarului general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, că nu este momentul oportun de a deschide acum un birou NATO la Chişinău. El a cerut Alianţei să semneze un acord prin care să-i recunoască Republicii Moldova statutul permanent de neutralitate. Şeful statului a declarat că este prea devreme şi că nu exclude faptul că, dacă acest oficiu va fi deschis, atunci el, în calitatea sa de preşedinte, va reveni la acest subiect, lăsând de înţeles că va face tot posibilul ca acest birou să nu fie deschis. În replică. Guvernul moldovean a anunţat că va continua să pună în aplicare planul de a deschide biroul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.