Presa internațională, despre protestele din România

0

Protestele de duminică, din România, au fost tratate pe larg de presa internaţională, care notează că Guvernul a „calculat greşit”, iar retragerea Ordonanţei de Urgenţă 13 şi demisia ministrului Justiţiei Florin Iordache nu au fost suficiente pentru a “controla incendiul” şi că oamenii aşteaptă votul din Parlament. Publicaţiile străine evocă şi formarea drapelului românesc în Piaţa Victoriei.

Mii de români au protestat duminică la Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării faţă de Guvernul social-democrat care a încercat la începutul lunii să slăbească lupta anticorupţie, scrie Reuters.

Cel puţin 50.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Victoriei din Bucureşti, cu pancarte pe care scria “Rezist”. La ora 21, au ridicat hârtii colorate pentru a forma un drapel imens.

„Sentimentul în stradă este că nu s-a încheiat”, explică pentru Reuters un antreprenor IT de 39 de ani, Cătălin Teniţa, care a cofondat o platformă online care vizează să coopteze experţi IT, designeri şi nu numai pentru proiecte care să îmbunătăţească guvernarea. „Ne aflăm într-o situaţie în care Guvernul consumă resurse sociale numai pentru că nu recunosc că au făcut ceva greşit”, adaugă el, transmite News.ro.

Associated Press notează că mulţimea strânsă în Piaţa Victoriei a marcat a 13-a seară consecutivă de manifestaţii antiguvernamentale la Bucureşti. Şi jurnaliştii americani amintesc că oamenii au format un drapel enorm al României.

“Românii s-au trezit, nu mai pot fi păcăliţi”, subliniază Bogdan Bogatoniu, un expert IT de 33 de ani care a ieşit în piaţă cu soţia şi copilul său de două luni.

Între timp, circa 1.000 de susţinători ai Guvernului s-au strâns la Cotroceni, pentru a opta zi consecutiv, pentru a cere demisia preşedintelui Klaus Iohannis, mai scrie agenţia.

AFP a făcut un reportaj la protestuul din Piaţa Victoriei, estimând numărul participanţilor la până la 50.000. “Albastru, halben, roşu: zeci de mii de manifestanţi au format duminică, la Bucureşti, un drapel românesc imens, luminat de telefoanele mobile, pentru a cere demisia Guvernului pe care îl acuză de subminarea luptei anticorupţie”, scrie agenţia franceză.

La mai puţin de o lună de la învestitură, Guvernul român condus de PSD a generat o mişcare de contestare populară fără precedent de la căderea comunismului, în 1989, aminteşte AFP.

New York Times afirmă că, la exact o săptămână după ce cele mai ample proteste din ultimii 25 de ani au zguduit România, circa 70.000 de manifestanţi au umplut piaţa în faţa sediului Guvernului, hotărâţi să le arate celor aflaţi la putere că actuala criză este departe de a se fi încheiat.

Cotidianul comentează că manifestaţia este un semnal puternic a neliniştii rezistente din ţară şi al faptului că o mare parte din populaţie şi-au pierdut încrederea în noul Guvern, aflat în funcţia de la începutul lui ianuarie.

După mai multe zile în care protestele au părut să scadă în intensitate, iar mulţimea din piaţă a scăzut la câteva mii, participarea mare de duminică a fost un semnal puternic că este posibil ca Guvernul să îşi fi făcut calculele greşit, mai scrie publicaţia.

The Guardian atrage atenţia că demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, nu a liniştit strada. “Demisia ministrului Justiţiei nu este suficient după ce au încercat să facă”, a explicat Adrian Tofan, un om de afaceri de 33 de ani, pentru cotidianul britanic.

Radio Free Europe/Radio Liberty relatează că peste 50.000 de oameni din Bucureşti au menţinut presiunea asupra Guvernului, creând un drapel tricolor.

Deutsche Welle scrie că manifestaţiile anti-guvernamentale au intrat în a 13-a zi consecutivă, în replică la tentativele Bucureştiului de a relaxa legile anticorupţie.

Irish Times afirmă că cele mai ample proteste din România din ultima generaţie continuă, iar oamenii îşi exprimă furia faţă de tentativa Guvernului de a reduce lupta anticorupţie.

Epoca postcomunistă din România a fost umbrită de sărăcie şi corupţie, iar de la aderarea la UE, în 2007, situaţia a fost monitorizată de Bruxelles, explică publicaţia.

Irish Times o citează pe Laura Ştefan, expert anticorupţie de la centrul Expert Forum, potrivit căreia “aroganţa şi atitudinea” PSD a dus la criză.

“Sacrificându-şi ministrul Justiţiei joi, Sorin Grindeanu credea că va putea controla incendiul care îi ameninţă tot Guvernul. Un calcul greşit. Pentru că revendicările care au cuprins România de 13 zile sunt departe de a fi stinse”, scrie Le Journal de Dimanche.

JDD notează că lupta a devenit instituţională, după ce preşedintele a sugerat săptămâna trecută că ar vrea ca tot Guvernul să demisioneze.

“România îşi joacă, oricum, credibilitatea în UE, care supraveghează îndeaproape ceea ce se întâmplă în prezent la Bucureşti”, avertizează săptămânalul, evocând reacţia oficialilor europeni.

BBC News a publicat imagini cu drapelul format de manifestanţi duminică, în Piaţa Victoriei.

Euractiv scrie că zeci de mii de români au înfruntat frigul şi s-au întors în stradă pentru a protesta fuminică, cerând demisia Guvernului, pe care îl acuză că a încercat să slăbească legislaţia anticorupţie.

Euronews îl citează pe analistul Dan Ionescu, potrivit căruia toată lumea aşteaptă votul de săptămâna aceasta, din Parlament. “Nu mai există încredere între popor şi partidul aflat la guvernare”, a subliniat el.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.