Manevre NATO în Marea Neagră

0

Nave din patru ţări membre ale NATO – România, Bulgaria, Canada şi Spania – au iniţiat manevre militare în cadrul exerciţiului militar comun PASSEX 2017 din Marea Neagră. Rusia nu vede cu ochi buni aceste exerciţii militare şi se simte mai degrabă ameninţată.

Exerciţiile militare constau în „manevre tactice, apărare aeriană, respingerea unor atacuri asimetrice din partea inamicului deasupra mării, livrarea de mărfuri cu elicopterul, precum şi alte manevre”, potrivit agenţiei de presă TASS, care citează o declaraţie a Biroului de Presă al Ministerului Apărării di Bulgaria.

Potrivit autorităţilor militare, două fregate ale  NATO, una canadiană şi una spaniolă, o fregată din România, o corvetă din Bulgaria şi o unitate specială de informaţii secrete navale din Bulgaria au ajuns în portul Varna pentru a participa la aceste exerciţii militare din cadrul PASSEX 2017.

Anterior, nave canadiene şi spaniole au participat anterior la exerciţiile militare conduse de România, Sea Shield 2017, în Marea Neagră, în perioada 1-10 februarie, potrivit site-ului bulgar Pan.bg. La aceste exerciţii au participat nave de război şi avioane de luptă. Exerciţiile s-a desfăşurat nu departe de graniţele Rusiei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şiogu, a declarat că Rusia este foarte vigilentă şi va monitoriza orice „mişcare” în zonă.

În data de 31 ianuarie, militari americani şi polonezi, au efectuat exerciții comune, în ceea ce a fost descris ca fiind cea mai mare desfășurare de trupe americane în Europa de la sfârșitul Războiului Rece.

Moscova și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea față de activitatea militară a NATO la frontierele sale. „Aceste acțiuni amenință interesele noastre, securitatea noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, Dmitri Peskov, la începutul acestei luni. „Mai ales ca este vorba de un terț construirea prezenței sale militare în apropierea frontierelor noastre”, a adăugat el.

În replică, Rusia a desfăşurat armele cele mai moderne în regiunile vestice, inclusiv în enclava Kaliningrad, care împarte graniţele cu Polonia și Lituania, și efectuează manevre militare pe scară largă pe teritoriul său.

La ora actuală, 70 la sută dintre ruși percep NATO ca o amenințare, potrivit unui nou sondaj Gallup. Este cel mai mare numar inregistrat din 2008 şi până în prezent.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.