Procurorul Mircea Negulescu a demisionat din DNA

Share:

DNA a anunţat într-un comunicat că procurorul Mircea Negulescu, care a apărut în înregistrări compromiţătoare la România TV a făcut cerere de încetare a activităţii la DNA. Cererea procurorului Mircea Negulescu a fost transmisă Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorul general Augustin Lazăr a sesizat Inspecţia Judiciară „temeiul dispozițiilor art. 45 al. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sub aspectul unor posibile abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a şi j din Legea nr. 303/2004, precum şi a prevederilor Legii nr. 303/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în vederea extinderii verificărilor referitoare la domnul procuror Mircea Negulescu (care şi-a înaintat cererea de încetare a detașării la unitatea de parchet mai sus menționată)”.

PICCJ a luat această decizie ca urmare a înregistrărilor audio difuzate pe postul România TV în cursul zilei de 14 februarie 2017, „în care este redată o discuție între două persoane, una dintre acestea fiind prezentată drept Mircea Negulescu, procuror din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești”.

Din contextul discuțiilor purtate între cei doi interlocutori reiese cu claritate faptul că persoana despre care se afirmă că avea în lucru o cauză făcându-se trimitere la doamna procuror Luminița Cristea, despre care în mod greșit s-a spus că lucrează în cadrul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în realitate activează în raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Totodată, în ceea ce privește înregistrarea audio difuzată s-a făcut referire la șeful doamnei procuror Luminița Cristea, respectiv la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, şi nu la procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr„, se arată în comunicatul Ministerului Public.

Procurorul Mircea Negulescu a cerut încetarea activităţii la Direcţia Naţionale Anticorupţie, în urma difuzării unei înregistrări audio a unei discuţii telefonice cu soţia unui inculpat dintr-un dosar care a fost în ancheta sa când era procuror la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti. Negulescu a făcut ancheta din dosarul în care sunt cercetaţi Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă, privind vizita lui Tony Blair în România şi este martor în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

„Având în vedere apariția în spațiul public a unei înregistrări audio conținând un dialog atribuit unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial Ploiești și unei alte persoane, la data de 15 februarie 2017, s-a înregistrat cererea formulată de magistratul respectiv de încetare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Această cerere a fost transmisă Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre competentă soluționare”, precizează DNA într-un comunicat.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat de asemenea după înregistrarea în care procurorul Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti stă de vorbă cu o femeie căreia îi dă informații din dosare penale, informează România TV. Femeia din înregistrare este soţia unui afacerist local, Vlad Constantin, arestat într-un dosar de corupţie.

România TV a prezentat miercuri seară mai multe înregistrări cu procurorul DNA, Mircea Negulescu, în care vorbește cu soția unui personaj pe care l-a reținut. Negulescu folosește un limbaj suburban la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și la adresa procurorului general al României, Augustin Lazăr, pe care i-a numit „zdrențe ordinare”.

După ce televiziunea a publicat înregistrările, procurorul general a anunțat că cere o ancchetă disciplinară de urgență. Conform televiziunii România TV, Lazăr cere se facă cercetări care să stabilească dacă procurorul a luat legătura cu aceste rude și dacă le oferă consultanţă juridică unor rude ale inculpaţilor. Dacă este găsit vinovat, riscă să fie exclus din magistratură sau chiar probleme penale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.