Proteste ale opoziției belaruse la Minsk

0

Aproximativ 2.000 de susţinători ai opoziţiei belaruse au manifestat, vineri, la Minsk pentru a protesta faţă de un decret prezidenţial prin care se va institui o taxă specială pentru „paraziţii sociali”.

Manifestanţii au cerut cu această ocazie şi demisia preşedintelui belarus, Alexadre Lukaşenko. Manifestaţia a fost organizată de către liderii opoziţiei Mikola Statkevic, eliberat în 2015 după 5 ani de detenţie, poetul Vladimir Nekliaiev şi liderul sindical independent, Ghenadi Fedynitch.

Manifestanţii au denunţat această taxă şi au scandat sloganuri cerând demisia preşedintelui ţării.

Likaşenko a impus un impozit anual echivalent cu 200 de dolari celor care lucrează mai puţin de 6 luni pe an. Măsura a fost supranumită de către populaţia Belarusului ca fiind „taxă pentru paraziţi”. Această măsură le reaminteşte belaruşilor de perioada sovietică, în timpul căreia „parazitismul” era considerat ca fiind un delict.

Măsura se aplică persoanelor care nu pot justifica un minimum de 183 de zile de muncă legală pe an. Numai 10% din aproximativ 430.000 de cetăţeni belaruşi „condamnaţi” la acest impozit au plătit taxa până acum. Termenul expiră la 20 februarie, 2017.

În epoca sovietică, „parazitismul” era un delict invocat pentru a-i condamna pe disidenţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.