Întâlnire secretă între Israel, Egipt și Iordania

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a luat parte la o reuniune secretă alături de liderii din Egipt și Iordania, la inițiativa SUA, pentru a discuta despre un proiect regional de pace, relatează cotidianul Haaretz în ediția de duminică, potrivit Reuters.

Ziarul citează surse din cadrul fostei administrații americane potrivit cărora la întâlnirea care a avut loc în Iordania, la Aqaba, la data de 21 februarie 2016, au luat parte, în afară de Netanyahu, președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, regele Abdullah al Iordaniei și șeful de atunci al diplomației SUA, John Kerry.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas nu a luat parte la reuniune, dar a fost informat de Kerry despre cele discutate.

Planul era de a implica unele state arabe în proiectul de pace între israelieni și palestinieni.

Totul a eșuat însă pentru că Netanyahu, care inițial se declarase favorabil proiectului, și-a retras susținerea invocând opoziția din cadrul formațiunii sale de dreapta.

Kerry a lansat inițiativa după ce discuțiile dintre cele două părți au eșuat în 2014 din cauza unor dosare precum colonizarea teritoriilor palestiniene ocupate și refuzul părții palestiniene palestiniene de a accepta solicitarea Israelului de a fi recunoscut drept stat evreu, notează Reuters.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.