Nou protest anti-corupție al românilor din diaspora, la Trieste

0
In data de 19 februarie 2017 a avut loc la Trieste, in Italia, un nou protest de sustinere a manifestatiilor impotriva coruptiei din Romania. Au participat rezidenti romani din Trieste, Treviso, Sistiana, Monfalcone si din Regiunea FVG. Spiritul protestului autorizat de organele locale italiene a fost unul de #REZISTENTA si de speranta.
Ceea ce ne-a bucurat a fost ca am avut posibilitatea sa vorbim si cu italienii care s-au oprit sa ne observe, explicandu-le acestora ce inseamna coruptia in Romania si de ce protestam. Acest fenomen nu este strain in tara in care domiciliem noi cei din Diaspora, insa coruptia ia forme diferite in functie de fiecara tara. Daca in Italia coruptia se manifesta mai ales in cercurile politice si judiciare, in Romania aceasta a penetrat toate institutiile si straturile sociale, conducand la exprimarea nemultumirii romanilor in strada nu numai in Romania, ci si in strainatate. In Italia, orasele unde s-a intamplat acest lucru au fost: Trieste, Torino, Roma, Bologna, Pescara, Milano, etc. Noi insisi ne-am uimit de aceasta razvratire care ne uneste, insa motivul esential este acela ca ne pasa. Locuim in Italia, dar urmarim cu ingrijorare ce se intampla in tara noastra. Suntem in special indignati de modul de exprimare a politicilor in televiziune. Ca profesor pot spune ca mi-e rusine de cum vorbesc anumite personalitati, folosind nu numai un registru informal, ci mai ales batjocoritor, jignitor, si pestritat de expresii de “mahala”, complet neadecvat pentru un reprezentant al societatii. Cunosteam deja fenomenul coruptiei de cand ne aflam in Romania, dar acum putem spune ca il detestam si mai mult, dupa ce am avut ocazia sa facem o comparatie cu stilul de viata din Italia. In sistemul sanitar, de exemplu, spitalizarea si interventiile sunt gratuite, atitudinea personalului medical este plina de respect si demnitate fata de pacient si suferintele acestuia. Nimanui nu-I trece prin minte sa solicite “spaga”, totul fiind inclus in asigurarea medicala obligatorie. A merge la spital inseamna a te lasa cu incredere pe mana doctorilor, a infermierelor si a personalului auxiliar. Acesta este numai un exemplu, pe care mi-as dori sa il regasesc intr-o zi si in Romania mea!
Vom continua sa sutinem eforturile romanilor de a lupta impotriva coruptiei, atat prin activitati in piete cat si prin evenimente culturale care urmaresc sa tina unit spiritul romanesc intr-o colectivitate  in strainatate. Sambata 25 februarie sarbatorim Dragobetele, iar pe 5 martie va fi organizat un spectacol de muzica, dans popular si poezii in limba romana.
Informatii si poze pe grupul nostru:
Romanii din Trieste si Diaspora din Italia

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.