Pariul pe care Grindeanu trebuie să-l câștige

Din clipa în care a anunțat retragerea controversatei OUG 13, Ordonanță care a tulburat serios apele în România începutului de an 2017, Sorin Grindeanu a devenit, cu adevărat, premierul României. Grindeanu a înțeles, rapid, că prioritatea absolută a Guvernului pe care îl conduce este punerea în practică a programului de guvernare, program cu care PSD a câștigat, en fanfare, scrutinul din 11 decembrie.

Deși m-am numărat, inițial, printre criticii săi, este evident că, încet-încet, Grindeanu începe să lucreze, serios, la capitolul recredibilizării sale și a membrilor Cabinetului său. Mesajele sale, din ultimele două săptămâni, sunt coerente, de bun simț, pliate pe realitatea acestei perioade tot mai tulburi, și arată că actualul premier a înțeles, dar mai ales a învățat, din greșelile comise.

Grindeanu este un premier tânăr care are multe de spus în politică. Va face, inevitabil, greșeli. Va trebui să aibă o relație de colegialitate și de colaborare, în niciun caz de subordonare, față de Liviu Dragnea. La rândul său, Dragnea a înțeles că Grindeanu nu este Shhaideh. Că Grindeanu respectă liderii partidului, politica partidului, înțelege disciplina de partid și munca în echipă, însă, nimic mai mult decât atât.Din simplul motiv că Grindeanu ar fi ieșit, rapid, pe ușa din dos a politicii, cât timp ar fi acceptat, fie și pentru o perioadă scurtă de timp, să asculte docil sfaturile cu iz de dictate ale lui Liviu Dragnea.

În mod cert, nu există niciun conflict între Grindeanu și Dragnea. Încă. Sunt unii, în Kiseleff, și nu puțini, sforari de profesie, care încearcă să tulbure apele între cei doi. Cât timp Dragnea va înțelege, la rândul său, că premierul este Grindeanu și nu domnia sa-că Grindeanu trebuie susținut, în slujba unui interes electoral, până la urmă, comun, de către PSD-guvernarea va fi un succes. Și vor câștiga și Grindeanu, și Dragnea, și PSD.

Dacă, însă, sfătuit de aplaudacii săi necondiționați, începând cu Codrin Ștefănescu și terminând cu celebrii Bădălău de la Giurgiu și Paul Stănescu de la Olt – cei care au adus și  vor aduce grave prejudicii de imagine nu numai PSD, dar și lui Dragnea- liderul PSD va continua să se comporte ca un jupân care nu acceptă niciun fel de opinie contrară în partid, norii negri se vor strânge deasupra Kiseleff-ului.

Sorin Grindeanu trebuie să-și facă treaba. Atât, nimic mai mult. Să respecte pas cu pas prevederile programului de guvernare. Să iasă, tranșant, dacă situația o impune, și să-și asume meritele, dar și greșelile.Cât timp va fi corect cu populația, cât timp mesajul său nu va fi unul politizat excesiv, cât timp va arăta decență, respect și înțelegere față de milioanele de români, Grindeanu poate recupera terenul pierdut.

În mod cert, va avea mulți dușmani, mai ales în partid. Vor fi destui care îi vor susura la ureche lui Dragnea că Grindeanu nu-l ascultă, că îi vrea funcția etc. Vorbim de PSD, un partid care și-a decimat politic toți liderii începând cu Iliescu, Năstase, Geoană și terminând cu Ponta (cel care a fost izolat, nemeritat, de Dragnea).

Este inadmisibil ca un vector de imagine și un lider de calibru, de talia lui Ponta, să nu joace un rol primordial în mandatul lui Dragnea. De ce se teme Dragnea? De faptul că Ponta este încă puternic susținut în PSD? Nu este, oare, mult mai corect să te comporți cu Ponta cel puțin în aceeași manieră cum s-a comportat el cu tine pe perioada când deținea funcțiile de premier și lider al PSD?

Ziua scadenței vine, însă, pentru toată lumea. Inclusiv pentru Liviu Dragnea, cel pe care mulți dintre colegii săi nu-l mai văd prea mult timp în fruntea partidului! Dacă va continua să conducă în aceeași manieră arbitrară și lipsită de orice logică electorală.

Așa cum am mai spus, Liviu Dragnea, a avut o prestație excelentă, s-a comportat ca un veritabil general în campania electorală de anul trecut, și, personal, la finele anului trecut credeam că va deveni președintele României în 2019. Din păcate, pentru el și partid, Dragnea a mers din greșeală în greșeală, minimizând reacția românilor la un abuz uriaș precum emitarea OUG 13. Astăzi, cota de încredere a lui Dragnea a scăzut dramatic. Nici nu este nevoie de sondaje, este mai mult decât evident!

Sorin Grindeanu poate reprezenta o soluție pentru viitorul PSD. Dacă va sta departe de jocuri politice, de aripi/tabere rebele care vând iluzii și nu fac altceva decât să încerce preluarea partidului, de diversiuni/manipulări precum OUG 13, și, dacă își va face treaba, cu decență și respect față de români, viitorul lui Grindeanu în politică sună bine.

Orice decizie controversată trebuie predată/pasată cu eleganță Parlamentului. Lui Liviu Dragnea. Există o majoritate parlamentară confortabilă, există voință în acest sens, Parlamentul poate modifica rapid, cu consecințele de rigoare, inclusiv modificarea Codurilor Penale în varianta agreată de Dragnea și unii dintre colegii săi.

Devine greu, astăzi, să mai folosești, încă o dată, imaginea unui Guvern și a unui premier în jocuri murdare de partid, în timp ce tu ca lider al PSD și președinte al Camerei Deputaților, să susții că nu știi despre ce OUG este vorba. Și că Guvernul își asumă consecințele acestui tip de decizii!

Să fim serioși! Vremea jumătăților de măsură în politică a trecut. Sorin Grindeanu are, încă, de ales în privința viitorului său în politică. Să ai în CV-ul tău funcția de premier pentru o lună, două, nouă, și să fii perceput doar ca un instrument politic al unui lider, indiferent de numele său, este jignitor pentru un politician de anvergura lui Sorin Grindeanu.

Grindeanu poate scrie istorie. Istoria unui guvernări corecte și eficiente. Istoria unei țări care continuă să spere, să creadă, să aștepte. Și nu istoria unui partid sau mai corect a unei găști dintr-un partid, aflată vremelnic la conducerea acestuia!

Un editorial de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.