Exporturile de produse agroalimentare, în creștere

Exporturile de produse agroalimentare ale Uniunii Europene au crescut cu 1,3%, sau 1,7 miliarde de euro în 2016, până la valoarea record de 130,7 miliarde de euro, arată datele comunicate joi de Comisia Europeană.

Cea mai mare creștere anuală a exporturilor de produse agroalimentare a fost către SUA, de 1,26 miliarde de euro, și, de asemenea, către China, 1,06 miliarde de euro. Anul trecut, cele mai importante destinații pentru exporturile de produse agroalimentare ale UE au fost, în ordine: SUA, China, Elveția, Japonia și Rusia.

În paralel, importurile de produse agroalimentare în UE au scăzut cu 1,5% în 2016, până la 112 miliarde de euro, în principal ca urmare a scăderii cu 1,4 miliarde de euro a importurilor din Brazilia și a scăderii cu 700 de milioane de euro a importurilor din SUA. Cele mai importante surse pentru importurile de produse agroalimentare ale UE au fost: Brazilia, SUA, Argentina și China, urmate de Elveția, Turcia, Indonezia, Ucraina și Coasta de Fildeș.

Ca urmare, surplusul balanței comerciale a UE în domeniul comerțului cu produse agroalimentare a crescut până la 18,8 miliarde euro în 2016, de la 15,3 miliarde euro în 2015.

Sectorul agroalimentar a fost responsabil pentru 7,5% din exporturile totale de bunuri ale UE în 2016, în timp ce 6,6% din totalul bunurilor importate în UE au fost produse agroalimentare.

De asemenea, cu un surplus de 18,8 miliarde euro, sectorul agroalimentar a avut o contribuție semnificativă la surplusul general înregistrat de UE de pe urma comerțului cu bunuri, care în 2016 s-a situat la 39,3 miliarde de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.