Muzeul Brukenthal a sărbătorit bicentenarul

Iubitorii de artă au ocazia, începând de sâmbătă, să vadă la Sibiu tablouri valoroase din colecția Samuel von Brukenthal, restaurate în ultimele decenii, care sunt expuse cu ocazia aniversării a 200 de ani de la deschiderea muzeului care poartă numele baronului, cel mai vechi din România.

Cu ocazia aniversării a 200 de ani de la deschidere, Muzeul Național Brukenthal a fost decorat de către președintele Klaus Iohannis, informează Agerpres.

„Una din expozițiile care se inaugurează în Muzeul Brukenthal este (…) „Eroi, sfinți și oameni obișnuiți”, la etajul al doilea al Palatului Brukenthal. (…) Expoziția cuprinde tablouri aparținând școlilor principale de pictură reprezentate în colecția muzeului, respectiv cea olandeză și flamandă, franceză, germană, austriacă și italiană. Expoziția prezintă și tablouri recent restaurate sau mai puțin valorificate expozițional. (…) Expoziția cu această tematică nu a mai avut loc în ultimele decenii”, a declarat sâmbătă Alexandru Sonoc, unul din specialiștii Muzeului Național Brukenthal.

Acesta a arătat că lucrarea intitulată „Ghicitoare” nu a mai fost expusă din 1983 până acum, pentru că acest tablou a fost a necesitat restaurare, care s-a finalizat în 2015. Acest tablou a fost din nou expus, sâmbătă, cu ocazia deschiderii anului bicentenarului Brukenthal.

Tot sâmbătă a fost redeschisă expoziția „Capodopere din Colecția Brukenthal”, găzduită în Palatul cu același nume. Această expoziție cuprinde 43 de capodopere, printre care multe lucrări restaurate. Dacă în 2006 o parte din lucrări puteau fi admirate din spatele sticlei unor vitrine, acum tablourile au fost expuse la lumină.

Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal, care „este de două secole purtătorul unei excepționale misiuni de responsabilitate socială”, a declarat sâmbătă, la Sibiu, președintele Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a muzeului.

Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, consideră că muzeul se mândrește acum cu o „recunoaștere națională” prin primirea acestei distincții.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.