Totul despre cancerul agresiv de prostată

O familie din Tasmania cu un istoric de 32 de cazuri de cancer de prostată în două generații va sta la baza unui proiect de cercetare revoluționar ce ar putea contribui la identificarea secretelor din spatele acestei afecțiuni, informează joi Xinhua.

O echipă de cercetători de la Institutul Menzies din Melbourne, Australia, va conduce primul studiu care va cerceta tumorile înregistrate în cazul familiei din Tasmania pentru a stabili dacă acestea au la bază o perturbare a celui de-al șaptelea cromozom, o mutație ce cauzează cazurile agresive de cancer de prostată, și dacă aceste perturbări sunt genetice.

Potrivit conducătoarei studiului, Liesel Fitzgerald, echipa de oameni de știință va încerca să afle motivul apariției acestei tulburări. „Suspectez că acest lucru e provocat de două gene care fuzionează și, din păcate, când acest lucru se petrece tumorile tind să crească mult mai rapid și să invadeze alte zone din corp”, a declarat cercetătoarea, joi, pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC). „Cred că ar putea fi o mutație moștenită care cauzează fuziunea genelor”, a completat ea.

Fitzgerald a adăugat că statul insular Tasmania, unde circa 500 de persoane primesc anual diagnosticul de cancer de prostată, este locul perfect pentru studierea bolilor genetice datorită capitalului său genetic redus. „Avem la origine o populație foarte mică, de circa 10.000 de familii, în 1850. Circa 60% dintre tasmanienii de astăzi își au originile în aceste 10.000 de familii. Așa că dacă una dintre familiile de atunci a avut o mutație genetică, multe persoane din ziua de azi — care își pot urmări linia genealogică până la acea familie — sunt purtătoare ale acestei mutații”, a explicat cercetătoarea, potrivit sursei citate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.