Totul despre legea prevenției în cazul IMM-urilor

Share:

Proiectul legii prevenţiei, care prevede că firmele nu vor mai fi sancţionate imediat, ci vor fi mai întâi consiliate de organele de control, va intra în consultare publică săptămâna viitoare, a anunţat, joi, ministrul pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu.

„Modul de concepere iniţial al legii, care a fost prezentat ianuarie în Guvern sub mandatul ultimului ministru (Florin Jianu – n.r.), acoperea foarte puţine zone de contravenţii cu impact direct asupra mediului de afaceri. De altfel, din mandatul anterior am preluat doar o notă în Guvern, cu o serie de principii enunţate referitoare la lege, fără un text cu substanţă tehnică sau valoare juridică. În perioada interimatului meu, implicit după preluarea mandatului la Ministerul pentru Mediul de Afaceri am identificat necesitatea extinderii ariei de aplicabilitate a legii către toate contravenţiile constatate de organismele cu atribuţii de control şi care pot impacta real mediul de afaceri”, a declarat ministrul pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu, în debutul şedinţei de Guvern, relatează Romaniatv.net.

El a precizat că, în urma consultărilor avute, a rezultat structurarea legii pe două principii esenţiale.

„Primul principiu este necesitatea unei bune informări a agenţilor economici şi crearea cadrului optim de educare-informare a acestora prin mai multe instrumente, dintre care aş dori să menţionez doar pe cel mai relevant – un portal unic care va conţine toate elementele referitoare la obligaţiile legale pe care agenţii economici le au în raport cu organismele de control. Ca exemplu, un IMM cu doi angajaţi, pe lângă faptul că trebuie să-şi desfăşoare activitatea de zi cu zi, trebuie să cunoască şi un univers de restricţii. De aceea, componenta de educare-informare este esenţială în asamblarea noii legi. Al doilea punct reper pe care această lege se va baza este identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control. Aplicarea sancţiunii contravenţionale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancţiuni complementare, dar cu o monitorizare riguroasă a planului de conformare”, a precizat ministrul pentru IMM-uri.

Petrescu a ţinut să mai precizeze că sub incidenţa legii prevenţiilor nu vor intra acele fapte contravenţionale cu un grad de pericol social ridicat care să afecteze sănătatea şi securitatea populaţiei, printre care produsele alimentare alterate, expirate şi munca la negru.

„Avem o formă agregată a propunerii legislative. Până mâine (vineri – n.r.) toate organismele de control implicate au termen să transmită lista cu propunerile temeinic fundamentate de contravenţii ce vor intra sub incidenţa acestei legi, urmând ca săptămâna viitoare această propunere legislativă să intre în procesul de consultare publică”, a mai spus Alexandru Petrescu.

Scopul Legii prevenţiei va fi prevenirea aplicării automate a sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale.

Într-un comunicat de presă emis pe 13 ianuarie de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat se aprecia că termenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministerială şi adoptarea în şedinţa de Guvern din 23 februarie 2017.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.