Phenianul a lansat mai multe rachete în Marea Japonia

0

Coreea de Nord a lansat luni mai multe rachete în Marea Japoniei, afirmă surse militare de la Seul ale agenției sud-coreene de presă Yonhap.

Președintele interimar al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, a afirmat luni că sistemul american antirachetă THAAD ar trebui desfășurat cât mai rapid în țara sa, relatează Reuters.

În deschiderea lucrărilor Consiliului Național de Securitate sud-coreean, la scurt timp după ce Coreea de Nord a lansat patru rachete în Marea Japoniei, Hwang a declarat că THAAD (Terminal High Altitude Area Defense — apărare zonală terminală la mare altitudine, n. red.) ar reprezenta o modalitate de apărare împotriva amenințării nord-coreene.

Ministrul japonez al apărării, Tomomi Inada, a afirmat că trei din cele patru rachete au ajuns până în zona economică exclusivă a Japoniei, care se întinde între 300 și 500 de kilometri în largul coastelor arhipelagului nipon.

Premierul japonez Shinzo Abe, citat de Reuters, a susținut că ar fi vorba de patru rachete, dintre care trei au ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei. Guvernul de la Tokyo a înaintat un protest către Phenian, a precizat el.

Un purtător de cuvânt al executivului nipon a vorbit de „o amenințare gravă la adresa securității naționale”, dar a afirmat că potrivit primelor rapoarte nu au fost afectate nave sau avioane din zona respectivă.

Statul Major Interarme al Coreei de Sud a anunțat inițial, într-un mesaj text către Yonhap, că lansarea unei singure rachete a avut loc la ora locală 7.36 (n. red. — 1.06 ora României) de la baza Dongchang-ri pentru rachete cu rază lungă de acțiune, din apropierea graniței cu China. Ulterior, aceeași sursă a menționat mai multe rachete, fără a preciza numărul acestora.

Prima rachetă menționată, care a traversat Coreea de Nord și a căzut în Marea Japoniei, ar putea fi de tip balistic intercontinental, a afirmat un oficial militar din ministerul sud-coreean al apărării. Acest tip de rachetă ar putea ajunge până pe teritoriul american.

Potrivit Yonhap, lansarea pare a fi o reacție la manevrele militare comune ale Coreei de Sud și Statelor Unite, aflate în curs.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.