Germania avertizează Marea Britanie

Share:

Marea Britanie este „naivă” dacă se aşteaptă la acorduri comerciale avantajoase după ieşirea din Uniunea Europeană, apreciază un oficial regional din Germania, exprimând convingerea că centrul tranzacţiilor externe în moneda euro, aflat acum la Londra, se va muta în Frankfurt.

„Trebuie să fii naiv să gândeşti că ar exista ţări care pur şi simplu ar aştepta să semneze acorduri comerciale cu Marea Britanie după Brexit. Oricine vrea să atragă companii prin reduceri fiscale nu se poate aştepta să obţină acorduri comerciale avantajoase. Nu se va întâmpla”, a declarat Tarek Al-Wazir, ministrul Economiei, Energiei şi Transporturilor din landul german Hessa, cea mai puternică regiune a Germaniei din punct de vedere industrial şi financiar, relatează Romaniatv.net.

Guvernul Marii Britanii, condus de premierul Theresa May, speră că după ieşirea din Uniunea Europeană va obţine acorduri avantajoase prin reduceri fiscale acordate companiilor. Ieşirea din UE a generat preocupare pentru mediul de afaceri din Marea Britanie, în contextul în care multe companii au semnalat deja intenţiile de a muta sedii în ţări europene. Cel mai afectat ar putea fi districtul financiar al Londrei (City of London), unde se află în prezent centrul tranzacţiilor externe de compensare în moneda euro.

Tarek Al-Wazir se aşteaptă ca tranzacţiile financiare în euro să se mute de la Londra în noi centre europene, inclusiv la Frankfurt, oraş situat în landul Hessa, de care el este responsabil.

„Este greu să ne imaginăm că cele mai multe afaceri în euro se vor desfăşura în Londra după Brexit. Europa va avea nevoie de acces în cazul în care ceva nu va funcţiona corespunzător. Din punctul de vedere al Băncii Centrale Europene (BCE), Londra va fi un fel de zonă offshore după Brexit”, a subliniat Al-Qazir, citat de site-ul agenţiei Reuters.

„Normal este ca segmente ale tranzacţiilor financiare de compensare în euro să fie transferate în locaţii din zone situate pe continent. Sunt încrezător că Frankfurt va putea atrage o parte a afacerilor în euro care acum sunt la Londra”, a încheiat oficialul german.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.