Mașinile second-hand au invadat România în 2017!

Share:

Dispariţia timbrului de mediu i-a făcut pe mulţi dintre cei care au vândut în trecut maşina fără să facă acte să intre în legalitate. În plus, erau multe maşini la care timbrul de mediu făcea cât peste jumătate din valoarea vehiculului, iar acum şi aceste maşini şi-au găsit cumpărător.

Luna trecută s-au înmatriculat peste 67.400 de maşini second-hand din import, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât în luna a doua din 2016 şi de patru ori mai mult decât în februarie 2015.

Datele lunare din ultimii zece ani privind înmatriculările de maşini second-hand din import arată că numai în două două luni s-a depăşit pragul de 50.000 unităţi: decembrie 2008 şi martie 2009. În 2011 media lunară a fost de sub 8.000 de maşini, iar anul trecut august a fost luna de maxim, cu 31.000 unităţi.

O parte însemnată a maşinilor second hand înscrise în circulaţie după 1 februarie au mai mult de 15 ani vechime. De exemplu pe 1 februarie au fost înscrise peste 2.000 de astfel de maşini, iar între 1 şi 7 februarie totalul a fost de peste 7.000 unităţi.

Numărul mare de luna trecută se explică prin două lucruri:

1. Mulţi oameni care au vândut maşina fără să facă acte au decis acum să intre în legalitate fiindcă nu se mai plăteşte timbrul de mediu care, în destule cazuri, depăşea 1.000 euro. Aşadar luna trecută multe vânzări din trecut s-au oficializat.

2. Dispariţia timbrului de mediu a deblocat tranzacţiile pe plan intern, mai ales în cazul celor cu maşini diesel Euro 3 la care taxa putea depăşi lejer şi jumătate din valoarea maşinii. Acum, fiind înlăturat obstacolul financiar numit timbru de mediu, oamenii îşi vând mai repede maşinile, scrie Hotnews. 

Anul trecut au fost aduse 300.000 de maşini second hand din import, iar în acest an un nivel similar ar putea fi atins la vară, iar pe întregul anul estimările APIA erau că se va trece de 500.000 unităţi, ceea ce ar însemna de peste patru ori mai mult decât numărul de maşini noi.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.