Tensiuni grave între Malaysia și Coreea de Nord

0

Coreea de Nord şi Malaysia intră într-o criză ce poate avea consecinţe grave; regimul comunist de la Phenian a anunţat că niciun cetăţean malayezian aflat pe teritoriul său nu va fi lăsat să plece. În replică, malaezienii au luat o măsură similară. Scandalul a pornit de la asasinarea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al dictatorului Kim Jong Un, pe un aeroport din Kuala Lumpur. Nord coreenii afirmă că ancheta din Malaysia nu e corectă şi au cerut trupul neînsufleţit.

În Coreea de Nord sunt aproximativ 11 malayesieni – cei mai mulţi diplomaţi. Ei nu pot părăsi teritoriul nord-coreean, până ce nu se rezolvă „incidentul” – aşa se referă Phenianul la asasinarea lui Kim Jong Nam.

Nur  Jazland Mohamed, ministru adjunct de Interne, Malaysia: „Încercăm să-i localizăm pe cetăţenii  noştri din Coreea de Nord. Încercăm să vedem exact unde se află”.

Imediat după anunţul regimului comunist, malaezienii au recurs la măsuri similare. Niciun nord coreean nu va fi lăsat să plece. E vorba de aproximativ o mie de nord coreeni care s-ar afla în Malaysia.

Ahmad Zahid Hamidi, vicepremier Malaysia: „Nu aveam de gând să răspundem aşa. Dar suntem nevoiţi să o facem, atâta vreme cât Coreea de Nord nu respectă regulile diplomaţiei.”

Kim Jong Nam a fost ucis pe aeroportul din Kuala Lumpur, cu o substanţă extrem de toxică. Se vorbeşte despre un asasinat la comandă directă a liderului nord coreean, care ar vrea de mai mulţi ani să scape de fratele său vitreg. Nord coreenii susţin că a fost un atac de cord, dar nu recunosc identitatea fratelui şi nu sunt de acord cu testul ADN.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.