Crima exportului paralel de medicamente, protejată de lideri politici!

Ancheta declanșată de cotidianul online „Cronica Română” privind consecințele exportului paralel de medicamente și modul în care acest export (criminal) trimite, practic, la moarte mii de români în fiecare an merge mai departe. De altfel, nici nu ne puteam opri cât timp am primit, în ultimele zile, numeroase mailuri și telefoane prin care Asociații/federații naționale și județene care se ocupă cu protejarea bolnavilor cronici, reprezentanți ai unor farmacii și ai distribuitorilor de medicamente au venit, în sprijinul nostru, cu informații suplimentare.

Situația este mult mai gravă decât ne puteam închipui și totul a pornit, așa cum am spus în primele articole, de la Ordinul 75/2009 emis de ministrul Sănătății prin care România, cu acceptul oficialilor europeni, obținuse privilegiul/dreptul de a avea cel mai mic preț la medicamente din UE! Pentru că, până la urmă, România este o țară săracă și, în consecință, și pacienții români au dreptul la acest tratament costisitor!

Imediat, însă, politicul a înțeles că (și) de aici se pot scoate bani mulți, rapid și sigur!

Exportul paralel de medicamente vitale dinspre România în direcția statelor puternice ale UE, vezi Germania, Franța, Marea Britanie, a demarat rapid. Cu fiecare an, însă, valoarea acestui a crescut, în anul 2016, se vorbește, pe surse credibile, de un comerț paralel de medicamente ce sare de 700 de milioane de euro!

Asta în condițiile în care în anul 2010 acesta se situa sub 250 de milioane de euro!

Am explicat, pe larg, în primele părți ale anchetei modul în care se produce profit în urma acestui export paralel de către unele firme ale distribuitorilor de medicamente.

Voi reaminti doar, pe scurt, că tertipul este foarte simplu. Și anume că România având cel mai mic preț la medicamente din UE, primește, spre exemplu, 3000 de cutii cu produsul X la prețul de 3000 de euro cutia. Acest număr de cutii vine în urma solicitărilor companiilor de distribuție de medicamente! După ce în România ajung 3000 de cutii, unele firme de distribuție plasează pe piața românească doar 1500 și 1500 le exportă în străinătate. Aici avem, însă, o problemă, care îi lovește puternic pe producătorii de medicamente, cât timp pe piața pharma din Germania produsul respectiv costă 7000 de euro cutia. Ce face, atunci, românul inventiv… Ia cele 1500 de cutii pe care le-a achiziționat cu 3000 de euro mai pune un adaos de 1500 de euro și vinde cu 4500 de euro cutia în Germania. Normal că firmele din Germania preferă să cumpere din România cu 4500 de euro (3.000 de euro prețul pentru România și 15000 de euro adaosul) decât direct de la producător cu 7000 de euro!

În aceste condiții, producătorul de medicamente spune tranșant: dacă tu, ca stat, îmi ceri 3000 de cutii cu acest produs spunând că ai 3000 de bolnavi cronici a căror viață depinde de aceste produse, și, tu, folosești doar 1500 de cutii pe piața internă, înseamnă că nu ai nevoie decât de 1500! Pentru că în caz contrar, îmi prejudiciezi profitul pe piața din Germania! Foarte corect!

Și atunci îți trimit data viitoare doar 1500 de cutii! Cine pierde în aceste condiții? Ați ghicit: pacientul român! Aceasta este, de altfel, cauza crizei acute de medicamente vitale! Ne învârtim în jurul cozii, căutăm vinovați, arătăm spre distribuitori, farmacii, asociațiile de pacienți bolnavi cronici sunt disperate, însă, nimeni nu mișcă un deget în privința rezolvării acestei situații!

Vă luptați cu morile de vânt, ni s-a spus în aceste zile. Interesele sunt uriașe, banii mulți, iar unii lideri politici, în special cei ai PSD și PNL (depinde de ce parlamentar întrebi! ), susțin fățiș acest export paralel de medicamente! Nu interesează, oare, pe nimeni, că românii mor cu zile? Nu interesează oare pe nimeni că românii au dreptul la un tratament corect, au dreptul să primească aceste medicamente vitale?

Am vorbit cu un parlamentar din cadrul comisiei pentru sănătate! Ne-a confirmat că toți distribuitorii de medicamente fac export paralel. Cât timp este permis, legal, de ce să nu îl facă?, mi-a spus acesta. În privința unei reacții ferme a Ministerului Sănătății, parlamentarul este sceptic. Cât timp ministrul și toți ceilalți sunt numiți pe criterii politice, iar banii din acest export paralel de medicamente ajung, în mare parte, la unii lideri politici care sunt în spatele unor firme de distribuție de medicamente, nimic nu se va schimba.

Ni s-au dat nume de lideri politici implicați până peste cap în susținerea/protejarea acestui export paralel. Înainte de a face publice aceste nume, așteptăm și probele aferente! Dacă se confirmă implicarea acestor lideri politici în comerțul paralel de medicamente, situația va fi explozivă! Iar multe capete vor cădea!

Nimeni nu spune, însă, că mult-clamatul comerț intracomunitar liber poate fi restricționat în cazul în care se aduce atingere protecției sănătății și a vieții persoanelor. Iar medicamentele fac parte, este mai mult decât evident, din această categorie!

La rândul lor, reprezentanții asociațiilor/federațiilor de pacienți bolnavi de cancer, bolnavi cronici, au ajuns pe culmile disperării. Este nevoie de intervenții uriașe pentru a obține un medicament sau altul, care, practic, au dispărut din România! Oficialii își bat joc de viața acestor bolnavi, iîn timp ce politicul este ocupat cu interminabile scandaluri, lupte pentru putere și făcut bani. Mulți bani! Bineînțeles, fără muncă!

Marea dramă este, însă, generată de faptul că exportul paralel de medicamente continuă chiar și în cazul în care cotele de produse vitale, solicitate de distribuitorii de medicamente din România, au fost drastic reduse de producători.

Concluzia este alarmantă: banii primează! Firmele de distribuție de medicamente, unele de apartament, au cifre uriașe de afaceri, deși au unu-doi angajați!

În tot acest timp, manipulările/diversiunile se țin lanț. Asociațiilor de pacienți bolnavi cronici li se spune că marii distribuitori de medicamente sunt vinovați! Și că aceștia fac legea pe piața exportului paralel!

Am solicitat Ministerului Sănătății să ni se prezinte un punct de vedere pe marginea acestui export paralel de medicamente. Ni s-a spus, doar, că este legal! Și ni s-a promis că ni se va trimite un punct de vedere în cel mai scurt timp!

Nu de lipsa legalității vorbim, ci de etică, de moralitate, de viața oamenilor!

Interzicerea/restricționarea exportului paralel de medicamente reprezintă o prioritate absolută! În acest moment altă soluție nu există.Doar în acest mod criza medicamentelor vitale va fi rezolvată!

Ministerul Sănătății nu mai poate ascunde gunoiul sub preș! Factorul politic trebuie să reacționeze! Măcar acum, în al doisprezecelea ceas!

O discuție, tranșantă, cu cărțile pe masă -între toți cei responsabili de crearea și menținerea acestei situații – devine prioritară! O soluție trebuie identificată cât mai rapid! O soluție în care trebuie să primeze interesele pacientului român! Punct!

Toți cei cu care am discutat SUNT DE ACORD ca exportul paralel de medicamente să fie restricționat până la depășirea acestei crize acute de medicamente vitale. Mai mult,ni s-a spus că au fost făcut nu puține demersuri în care au fost solicitate, date concrete, despre exportul paralel de medicamente. Cine vinde, cât vinde în România și cât afară, cu cât vinde, care sunt firmele de distribuție sancționate pentru faptul că trimit mai toate produsele la export?

Publicarea unei asemenea liste ar fi un pas uriaș spre o transparență mai mare pe piața pharma. Pentru că în cazul în care un distribuitor de medicamente primește, spre exemplu, 1000 de cutii dintr-un medicament vital, care lipsește de pe piață, și exportă 900 de cutii este o mare problemă. Sau ar trebui să fie o mare problemă. Și pentru acel distribuitor, și pentru statul român care permite această situație.

Dar avem informații/promisiuni că această lista va apărea, până la urmă, în media. Poate chiar în Cronica Română. Dar să mai avem, cum spunea Caragiale, puțintică răbdare…

Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.