Stoltenberg nu vrea ca Kosovo să aibă armată

0

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat miercuri într-o convorbire telefonică avută cu premierul sârb Aleksandar Vucic că Alianța nord-atlantică este împotriva formării unei armate a Kosovo, a anunțat radioteleviziunea sârbă RTS, după ce președintele Kosovo, Hashim Thaci, a afirmat că Pristina nu renunță la planul său de a crea o forță armată, relatează joi Hina.

Potrivit RTS, Stoltenberg a declarat în cursul convorbirii cu Vucic că NATO a avertizat guvernul de la Pristina asupra faptului că alianța militară occidentală este împotriva formării unei armate a Kosovo.

Thaci a tot insistat în ultima perioadă că Kosovo va avea propria armată. Un proiect de lege potrivit căruia actuala Forță de Securitate din Kosovo (KSF) ar primi un nou mandat și ar deveni o forță armată, păstrându-și numele actual, a fost depus în parlament. Președintele Thaci a atras o serie de comentarii critice după ce a afirmat că noua misiune a KSF va fi de a apăra suveranitatea și integritatea teritorială a Kosovo.

Premierul sârb Vucic a declarat că l-a avertizat pe președintele Thaci asupra faptului că provoacă instabilitate. El a afirmat că așteaptă ‘asistență și sprijin din partea UE, a SUA și a Rusiei’ și a avertizat că transformarea KSF în armată ar fi o încălcare a Rezoluției ONU 1244, potrivit căreia singura forță armată din Kosovo este misiunea de menținere a păcii KFOR. ‘Nu uitați că în baza acordului de la Bruxelles avem și noi garanții din partea NATO că nicio forță armată din Kosovo nu poate pătrunde în nordul provinciei fără aprobarea populației locale și a NATO, așa că vom vedea’, a afirmat Vucic.

Potrivit HINA, Stoltenberg a declarat că Alianța este profund îngrijorată în legătură cu planul Kosovo de a transforma forța sa de securitate în armată și i-a avertizat pe liderii din Kosovo că NATO va analiza nivelul angajamentului său în cazul adoptării proiectului de lege, potrivit unui comunicat al Alianței difuzat miercuri. Stoltenberg a discutat cu Thaci și cu premierul Isa Mustafa după depunerea proiectului de lege la parlament, marți. El le-a spus liderilor Kosovo că pași unilaterali precum acesta nu vor ajuta și a cerut autorităților de la Pristina să mențină legătura îndeaproape cu Belgradul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.