Galeriile de Artă „Ioan Sima” din Zalău

Oala de lut în care se preparau, în trecut, sarmalele, în special în mediul rural, a constituit subiectul unei expoziții, a unei dezbateri și chiar a unei demonstrații de olărit, ce au avut loc joi la Galeriile de Artă „Ioan Sima” din Zalău.

Expoziția cu titlul „Oala de sarmale a bunicii” este o colaborare între Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul Satului Bănățean Timișoara și Muzeul de Istorie, Muzeul Țăranului Român București și Artă din Zalău, informează Agerpres.

În cadrul expoziției ce poate fi vizitată timp de două luni la Zalău sunt expuse oale de sarmale de diferite dimensiuni din colecțiile celor cinci muzee, unele chiar pentru 1.500 de sarmale, dar și de vechimi apreciabile, de peste 150 de ani, alături de replici actuale ale unor oale și vase de ceramică, realizate de meșterul olar Csibi Csaba, din Borla, acesta făcând joi și o demonstrație de olărit.

Potrivit etnologului Camelia Burghele, denumirea de sarmale provine din limba turcă și înseamnă a înfășura sau a înveli, cu sensul de rulou sau pachet. Actualmente, preparatul culinar este cunoscut în mai bine de 25 de țări din bazinul răsăritean al Mediteranei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.