Răbufnirea lui Ponta

S-a umplut paharul nemulțumirilor în PSD. Victor Ponta, fost premier și președinte al partidului, și-a dat demisia (în alb) din PSD. În ciuda aplaudacilor din jurul lui Dragnea care îi susțin necondiționat toate excesele, tot mai mulți pesediști încep să fie îngrijorați de direcția în care se îndreaptă partidul în era lui Dragnea.

Indiscutabil, Liviu Dragnea este un lider politic de rasă. A reușit să obțină o uriașă victorie la alegerile din 11 decembrie! Imediat, însă, după acest succes răsunător, Dragnea a început să gafeze. Din ce în ce mai des, tot mai apăsat! S-a îndepărtat, treptat, de toți liderii importanți ai PSD.  A început să se comporte-și îi place al dracului acest lucru – ca un veritabil dictator în partid. Toate deciziile importante au fost luate conform mizelor sale politice și financiare. Partidul, colegii, filialele au început să conteze din ce în ce mai puțin! Cu Paul Stănescu în stânga și Nicolae Bădălău în dreapta, flancat de „talibanii” Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Codrin Ștefănescu și Olguța Vasilescu , Liviu Dragnea a pierdut contactul cu poporul pesedist, cu liderii cu vechime din partid!

Răbufnirea lui Victor Ponta este firească! Un fost lider al partidului, unul dintre pesediștii cu un mare capital de încredere politică, nu poate, nu are voie, să asiste pasiv la demonstrațiile de forță ale unui lider care se crede mai presus de orice. Liviu Dragnea greșește! Greșește fundamental în privința modului în care îi tratează pe unii colegi! În special pe Ponta!

Fără discuție, Ponta nu este un politician perfect. Are o aroganță, până la un punct prostească, care l-a costat scump la prezidențialele din 2014. A făcut greșeli și ca președinte de partid și ca premier. Relația sa toxică cu Sebastian Ghiță i-a adus grave prejudicii, mai ales în partid.

Însă, nu poți să nu recunoști meritele/calitățile lui Ponta. Guvernarea sa a fost un succes. Partidul reprezenta o forță și pe perioada mandatului său de președinte. Este adevărat că și Ponta a avut simpatiile și antipatiile lui în partid, însă Dragnea nu-i poate reproșa acestuia că nu a fost corect, cel puțin în relația cu el. Repet, Ponta l-a respectat pe Dragnea. A ținut cont de părerea lui Dragnea, de sfaturile lui Dragnea, a respectat chiar zona de influență pe care și-a arogat-o Dragnea. Să nu uităm că Dragnea era secretar general și prim-vicepremier în guvernarea lui Ponta!

Mai mult, deși tratat incorect, Ponta a rămas în campania electorală alături de Dragnea și de PSD. Plecarea sa spre Partidul România Unită ar fi propulsat acest partid în Parlament. Scorul obținut de PSD, la parlamentare, ar fi fost cu cel puțin cinci procente mai mic! Nu o spun eu, ci lideri importanți din PSD!

În aceste condiții, devine incalificabil modul în care Dragnea l-a tratat pe cel pe care continuă să îl considere și astăzi, ipocrit, prietenul său! Mai mult decât atât, Dragnea se face că nu înțelege de ce este supărat Ponta! Despre ce vorbim?

Din punctul meu de vedere, Dragnea îl consideră, mai ales astăzi, un adversar de temut pe Ponta. Și, ca atare, îl tratează în consecință, încercând să-l izoleze și, până la urmă, să-l facă să plece din partid. Însă, Dragnea nu are niciun interes să-l dea afară din partid pe Ponta. Vrea să pozeze drept un lider responsabil care nu are timp de răzbunări și care continuă să îl „respecte” pe Ponta.

Dragnea și Ponta se cunosc foarte bine. Dragnea știe că Ponta nu va accepta niciodată să fie izolat, bagatelizat, scos de la masa deciziilor de la vârful PSD. La rândul său, Ponta știe că Dragnea îl consideră un pericol. Și ca nu va avea liniște până nu va scăpa de el din partid!

Vorbim de doi jucători de șah care încearcă să obțină o poziție cât mai bună în PSD.

Dragnea este favorit, Ponta, outsider, cel puțin în momentul în care vorbim. Ce pare a nu înțelege Dragnea este faptul că susținerea de care se bucură el în partid nu este atât de covârșitoare. Prea mulți lideri centrali și locali, nemulțumiți de modul în care Dragnea conduce partidul, încep să-și pună semne de întrebare în privința viitoarelor alegeri.

Sunt convins că nemulțumirile în PSD sunt mult mai mari decât cele pe care le anticipează Dragnea.

Până la urmă, PSD este un partid compus din oameni care vor să obțină ceva din avantajele guvernării. Cât timp Dragnea împarte discreționar funcții, este evident că avalanșa nemulțumirilor poate să o ia oricând la vale.

Un rol important îl are poziționarea lui Sorin Grindeanu. Premierul trebuie să joace tare. Să nu accepte nicio secundă statutul de marionetă a lui Dragnea. A făcut deja greșeli, unele majore, și ca atare s-a repoziționat rapid. În ultimele săptămâni s-a prezentat ca un premier puternic, credibil, bine văzut de oficialii de la Bruxelles.

Ca un sfat amical, Dragnea ar trebuie să încerce o reconciliere cu Ponta. În interesul partidului! În caz contrar, principalul perdant va fi însuși Dragnea. Pentru că sunt convins că plecarea lui Ponta din PSD nu va fi una singulară. Iar consecințele pentru partid, guvernare și chiar pentru Dragnea vor fi greu de anticipat!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.