Congresul ALDE, pe 21 aprilie. Constantin a părăsit ședința!

Share:

Delegația permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului extraordinar al formațiunii în 21 aprilie şi a celui ordinar în 22 aprilie, la Palatul Parlamentului, a anunțat copreședintele formațiunii politice, Călin Popescu-Tăriceanu. Copreşedintele Daniel Constantin a părăsit şedinţa de astăzi şi a vorbit despre neînţelegerile cu cei din aripa Tăriceanu. „Motivele neînţelegerilor au fost legate de modalitatea în care se iau decizii în ALDE. N-am acceptat şi n-o să accept niciodată ca altcineva, din afara partidului, să ia decizii în partidul nostru, cu acceptul unuia dintre co-preşedinţi”, a declarat Daniel Constantin.

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, duminică, referindu-se la gestul lui Daniel Constantin de a părăsi lucrările Delegației Permanente Naționale, că ”puseurile de orgolii nu sunt firești”, subliniind că fiecare trebuie să-și definească obiectivele. ”Nu s-a discutat (n.r. — retragerea sprijinului pentru Daniel Constantin pentru funcția de vicepremier) acest lucru pentru că, împreună cu colegii mei, plecăm totuși de la premisa unei necesare colaborări în ALDE. Dacă astăzi cei care au plecat în mod demonstrativ din ședință doresc să purtăm o discuție și să revină la gânduri mai bune, să respecte democrația și performanța în partid, nu văd de ce am face un astfel de gest. (…) Eu nu pot să schimb caracterul oamenilor, nici comportamentul lor. Da, putem să instalăm reguli democratice mai clare și care să ducă până la urmă la decizii bazate pe votul majorității”, a declarat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.

Delegația permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului partidului în 21 aprilie, la Palatul Parlamentului, a anunțat copreședintele formațiunii politice, Călin Popescu-Tăriceanu.

Totodată, el a precizat că va candida pentru funcția de președinte al ALDE. „Delegația permanentă, în pofida plecării unor colegi din sală, s-a ținut conform statutului, în cvorum. (S-a aprobat — n.r.) convocarea Congresului extraordinar în data de 21 aprilie, la Palatul Parlamentului. A fost aprobată ordinea de zi a Congresului extraordinar. Norma de reprezentare a fost stabilită după trei criterii — 30 % din ponderea numărului de delegați va fi dată de numărul de membrii ai organizației, 30 % de rezultatele la alegerile locale și 40 % de rezultatele la alegerile parlamentare”, a precizat Tăriceanu.

După cum ştiţi, ALDE este format din PLR, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, şi PC, partidul condus de Daniel Constantin. Astăzi trebuia să stea la aceeaşi masă membrii Delegaţiei Permanente ai ALDE, adică membrii Delegaţiei Permanente ai PLR şi ai Consiliului Naţional al  PC. Însă Daniel Constantin reproşează faptul că nu au fost chemaţi la această şedinţă toţi membrii Consiliului Naţional şi susţine că astfel şedinţa de astăzi este nestatutară, astfel că ei au părăsit-o şi reclamă faptul că orice decizie se va lua cu privire la organizarea unui viitor congres pentru alegerea unui preşedinte unic nu va fi o decizie statutară, deci nu va trebui să fie luată în seamă.

Daniel Constantin a subliniat că nu este o problemă legată de cine va conduce în viitor partidul, pentru că, spune el, a luat deja decizia de a nu candida la preşedinţia partidului, mulţumindu-se cu funcţia de preşedinte executiv. El spune că nu îşi doreşte să părăsească ALDE, însă îşi doreşte să apere nişte principii democratice, statutare, care să stea la baza deciziilor care se iau în acest partid. El a spus că nu îi place cum se iau deciziile în acest moment, pentru că nu se fac prin consultare sau consens şi de multe ori există chiar primejdia ca persoane din afara partidului să ia decizii pentru ALDE.

Membrii PC au părăsit această şedinţă de conducere a Delegaţiei Permanente ALDE care este încă în desfăşurare.

Daniel Constantin, co-preşedinte ALDE: „Încerc de câteva săptămâni de zile să am discuţii constructive cu cei care au format fostul Partid Liberal Reformator, în frunte cu dl Călin Popescu Tăriceanu. Aceste discuţii nu au ajuns la un acord sau la un punct comun. Am convenit acum patru luni că nu voi candida pentru funcţia de preşedinte şi voi ocupa funcţia de preşedinte executiv. Motivele neînţelegerilor au fost legate de modalitatea în care se iau decizii în ALDE. N-am acceptat şi n-o să accept niciodată ca altcineva, din afara partidului, să ia decizii în partidul nostru, cu acceptul unuia dintre co-preşedinţi. Se încalcă statutul în mod constant. Se doreşte cu orice preţ convocarea congresului, astfel încât să se stingă eventualele nemulţumiri. Nu voi accepta ca în partidul pe care nu îl voi părăsi să fie luate decizii în mod unilateral”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.